Ευρύτατες συναινέσεις για τη σωτηρία της χώρας και όχι συναίνεση στην συνενοχή ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Κάνει λόγο για για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι μόνο μίας παράταξης, ενώ ζητά καθαρή εντολή αυτοδυναμίας.

«Μιλάμε για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, εθνικής αναγέννησης και αξιοπρέπειας των Ελλήνων. Μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι μόνο μίας παράταξης. Μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί σκληρά στην Ευρώπη και θα συγκρουστεί σκληρά στην Ελλάδα με το διεφθαρμένο και γερασμένο κατεστημένο που χρεοκόπησε τη χώρα. Σε αυτό την κατεύθυνση θα ζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Συναίνεση στη σωτηρία και στην αναγέννηση. Όχι συναίνεση στην καταστροφή, όπως μας ζήταγε ο κ. Σαμαράς» λέει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

Και προσθέτει: «Ζητάμε μια καθαρή εντολή αυτοδυναμίας. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου τόσο πιο σταθερή θα είναι η μετεκλογική πορεία της χώρας και τόσο πιο ισχυρή θα είναι η Ελλάδα. […]. Επόμενος στόχος είναι η αυτοδυναμία, αλλά δεν ζητάμε λευκή επιταγή. Θα συγκροτήσουμε μια ισχυρή και πολυσυλλεκτική κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το μνημόνιο τελειώνει στις 25 Ιανουαρίου και στο νέο τοπίο δεν συμπεριλαμβάνεται η λιτότητα, η τρόικα και οι δεσμεύσεις Σαμαρά.

«Στις 26 έχουμε ένα νέο τοπίο. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η λιτότητα, δεν συμπεριλαμβάνεται η τρόικα. Δεν περιλαμβάνεται ο κ. Σαμαράς και οι δεσμεύσεις του για τα νέα μέτρα, που περιγράφονται στο περίφημο mail προς την τρόικα».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο κ. Τσίπρας τονίζει: «Τις υποχρεώσεις της η χώρα θα τις αντιμετωπίσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Τον Μάρτιο, άλλωστε, οι υποχρεώσεις είναι ελάχιστες. Το ίδιο και τους επόμενους μήνες. Μέχρι το καλοκαίρι, βέβαια, πιστεύω θα έχουμε και αίσια εξέλιξη στη διαπραγμάτευση».