Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αποπειράθηκε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο, να υποβαθμίσει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κατέστησε όμως σαφές πως αναμένει από την Αθήνα να τηρήσει τους όρους των δανειακών της συμβάσεων με την τρόικα μετά τις εκλογές αυτόν τον μήνα.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε στο θέμα για πρώτη φορά αφότου το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel έγραψε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνησή της έχει αλλάξει στάση και είναι πλέον έτοιμη να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τη λεγόμενη Grexit, εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης συνολικού ύψους €240 δισεκατομμυρίων.

«Εγώ, ως η γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση, πάντοτε εφαρμόσαμε μια πολιτική που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», σημείωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλάβαμε», οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν «ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρήθηκαν κι έτυχαν σεβασμού».

Η Μέρκελ έκανε την τοποθέτηση αυτή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πράγματι πολλές θυσίες. Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, αυτά ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Διανύσαμε πολύ δρόμο», σημείωσε η ίδια.

«Και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη – καθοδηγούμενοι πάντοτε από την αρχή ότι από τη μια οι Έλληνες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και από την άλλη εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.