Σε μια προεκλογική αντιπαράθεση που εκτραχύνεται και στοχεύει στα σκληροπυρηνικά ακροατήρια πρωταγωνιστούν πλέον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιτρέποντας να βρουν πεδίο δράσης και οι ακραίες φωνές του στελεχικού δυναμικού τους.

Το σύνθημα «κλίνατε επί δεξιά» που εξέπεμψε ο Αντώνης Σαμαράς από τη διασυνοριακή γραμμή του Εβρου και τα μηνύματα της Κουμουνδούρου για ένα ντόμινο από Ειδικά Δικαστήρια εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό, ενώ περιορίζουν το πλαίσιο πολιτικών συνεννοήσεων και στο μετεκλογικό τοπίο. Η απόφαση από τους δύο βασικούς διεκδικητές της εκλογικής πρωτιάς να ανεβάσουν την προεκλογική σύγκρουση στα κάγκελα δεν είναι τυχαία και αποσκοπεί στο να προσεγγίσει αποκλίνουσες ομάδες ψηφοφόρων και στελεχών που αποστρέφονται κάθε προσπάθεια για μια μετριοπαθή αναμέτρηση.

Από την πλευρά του Πρωθυπουργού είναι προφανές ότι μέσω της σφοδρής επίθεσης στους παράνομους μετανάστες επιδιώκεται να επαναπατρισθούν ακραιφνείς δεξιοί ψηφοφόροι οι οποίοι έχουν μετακινηθεί προς τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, αλλά και να εξευμενιστούν οι σκληροί της ΝΔ που βρίσκονται σε ένα πόλεμο διαρκείας με τα στελέχη του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Σαμαράς προέβαλε από τη Θράκη το δόγμα «νόμος και τάξη», μεταφέροντας και σε αυτό το πεδίο τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξιφούλκησε εναντίον όλων των παράνομων μεταναστών επιλέγοντας για επικοινωνιακούς λόγους ο φράχτης στις Καστανιές Εβρου να αποτελέσει το ντεκόρ της επίθεσης.

Η πρωθυπουργική παρέμβαση άνοιξε νέο κύκλο πολέμου με την Κουμουνδούρου, που κατήγγειλε τον κ. Σαμαρά για «ακροδεξιά ρητορική», ενώ προκάλεσε την έκρηξη και της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επέκρινε με δριμύτητα τον κυβερνητικό εταίρο της, υπογραμμίζοντας ότι «η ενόψει εκλογών νεκρανάσταση των ιδεών Μπαλτάκου δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη χώρα».

Επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν χθες ότι η δήλωση που άναψε φωτιές θα μπορούσε να προσυπογράφεται από κάθε ακροδεξιό θύλακο στη χώρα. «Αυτός ο φράχτης, που είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα, είναι το εμπόδιο που απέτρεψε την εισροή χιλιάδων λαθρομεταναστών, που έμπαιναν ανεξέλεγκτα μέσα στην Ελλάδα και που είχαν δημιουργήσει χρόνια το τεράστιο πρόβλημα που έζησε όλος ο ελληνικός λαός» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε, στοχεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι ο φράχτης που ορισμένοι θέλουν να τον γκρεμίσουν… Γιατί η δική τους άποψη είναι ότι πρέπει να μπαίνουν οι λαθρομετανάστες και από πάνω να τους δίνουμε και ιθαγένεια και να τους δίνουμε και ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομειακή περίθαλψη. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος δεν πρέπει να γίνεται με όρους πόλωσης για εσωτερική κατανάλωση, ενώ εκτιμούσαν ότι η επένδυση Σαμαρά στη δεξιά της Δεξιάς θα συνεχισθεί, προκαλώντας ρωγμές και στην προσπάθεια των δυνάμεων του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου για κοινό προεκλογικό βηματισμό.

ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. Την ίδια ώρα, με στόχο να εξευμενίσει τις σκληρές αντιμνημονιακές φωνές του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται και ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας εν πολλοίς και τη βασική ρητορική του Πάνου Καμμένου για «Ειδικά Δικαστήρια παντού». Στελέχη της Κουμουνδούρου που βρίσκονται κοντά στην κομματική ηγεσία, προαναγγέλλουν προανακριτικές επιτροπές για το Μνημόνιο, το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη Siemens, ενώ τον δρόμο της δικαστικής διερεύνησης αναφέρουν ότι θα υποδείξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με σημείο αιχμής τη λίστα Λαγκάρντ.

Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τα μηνύματα που εν είδει απειλής εκπέμπει η Κουμουνδούρου αποσκοπούν επίσης στο να συντηρήσουν ένα σκηνικό ακραίας πολιτικής πόλωσης, εξού και πρωταγωνιστεί σε αυτά η κομματική ηγεσία. «Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί ο κ. Παπανδρέου είχε κλείσει μυστικά συμφωνία με το ΔΝΤ το 2009, πριν ακόμη από τις εκλογές. Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά λεηλατεί στη φορολογία τη μεσαία τάξη, ενώ βάζει στα συρτάρια τις λίστες της φοροδιαφυγής», είναι βασικά ερωτήματα που συνοδεύουν την προεκλογική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα.