Βαριές σκιές στο περιστύλιο ρίχνουν η περίφημη υπόθεση Χαϊκάλη και οι καταγγελίες του περί απόπειρας χρηματισμού μεσούσης της διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας που δηλητηριάζουν συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Ο Αντώνης Σαμαράς υποδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωταγωνιστές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης, χωρίς να εξαιρεί και τον Πάνο Καμμένο από τις ευθύνες, την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται περίπου πεπεισμένος για τη βασιμότητα των καταγγελιών του βουλευτή των ΑΝΕΛ και σχολιάζει ότι έπραξε το καθήκον του.

Το Μαξίμου επέλεξε ακόμη και στη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για την υπόθεση δωροδοκίας, ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν για να πείσει για το αστήρικτο των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήδη από την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή, δύο μήνες πριν, είχε πει το απίστευτο, ότι δηλαδή όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο θα είναι εξαγορασμένος» σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς.

Στον Πρωθυπουργό είχε απαντήσει προκαταβολικά από την Κοζάνη ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για δυσοσμία και βρωμερή υπόθεση. «Οσοι νόμιζαν πως οι βουλευτές δεν θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους, έκαναν τεράστιο λάθος. Οσοι νόμιζαν ότι η αξιοπρέπεια έχει κοστολογηθεί και αγοράζεται, έκαναν τεράστιο λάθος. Οι βουλευτές όσες μεθοδεύσεις και πιέσεις σκαρφιστούν, κάποιοι θα πράξουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και από την Αλεξανδρούπολη σχολίασε δηκτικά: «Εχουμε ένα παρασκήνιο ανωμαλίας από το ακροδεξιό πρωθυπουργικό περιβάλλον, καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, αδράνεια της Δικαιοσύνης, ένα Μαξίμου που κινεί τα νήματα της ανωμαλίας και κατά σύμπτωση στο περιστατικό για απόπειρα χρηματισμού μεσάζοντας ήταν άνθρωπος του τριγώνου της διαπλοκής».

Με την ευκαιρία, δε, επέλεξε να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση προαναγγέλλοντας για τα Μνημόνια και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι απορρίπτοντας αμέσως την πρωθυπουγική πρόσκληση για συναίνεση ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει έναν σαφή υπαινιγμό για τα μέσα που χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός και υπαινίσσεται ότι «τάζει» υπουργικές καρέκλες για να εξαγοράσει επί της ουσίας βουλευτικές ψήφους στην εκλογή Προέδρου.

ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΙ Ο ΓΛΕΖΟΣ. Εν μέσω καταγγελιών για δωροδοκίες ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ωστόσο αντιμέτωπος με τις επιλογές του. Για παράδειγμα, τα όσα υπαινίχθηκαν οι Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης για τους πέντε βουλευτές που ψήφισαν Πρόεδρο έφεραν σε αμηχανία την Κουμουνδούρου, για τον απλούστατο λόγο πως σχεδιάζει να τους ενσωματώσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να κλείσει το θέμα των… παρεμβάσεων λέγοντας ότι τις συμμαχίες και τις συνεργασίες θα τις αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι αντίπαλοί του. Σε ό,τι δε αφορά την παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου που θεωρεί αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του βουλευτές που «επιδιώκουν ως καριέρα το βουλευτιλίκι και για να το επιτύχουν μετέρχονται μέσα άγνωστα στο ήθος της Αριστεράς», η Κουμουνδούρου καλύπτεται από την πάγια στάση της πως «δεν σχολιάζουμε ποτέ τον Μανώλη Γλέζο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφτονται τίποτε άλλο από τον δρόμο της προσφυγής στις κάλπες. Παρακολουθούν μεν με ενδιαφέρον τις προσπάθειες που καταβάλλονται από κυβερνητικής πλευράς για να συγκεντρωθούν οι 180, πιστεύουν όμως ότι η υπόθεση της προεδρικής εκλογής έχει χαθεί εδώ και καιρό. Αλλωστε στην ανάγνωση που κάνουν πατώντας λέξη προς λέξη πάνω στην πρωθυπουργική δήλωση βλέπουν μεγαλύτερη προσπάθεια να πειστούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ενδεχομένως και κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση.