Ηταν ένα ραντεβού που η ανακοίνωσή του και μόνο, την Τετάρτη, παραλίγο να επισκιάσει την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου. Μια ερώτηση σχηματίστηκε στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών: Τι σχεδιάζει ο πατριάρχης των Μητσοτάκηδων και θα συναντηθεί με τον Ανεξάρτητο Ελληνα; Η επίσημη εξήγηση ήταν στη γραμμή που εκφράζει καιρό τώρα η Ντόρα Μπακογιάννη: Πρόθεση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν να κάνει μια παρέμβαση για «εθνική συνεννόηση». Πίσω από τα ευχολόγια όμως;

Η συζήτηση, λένε άνθρωποι με γνώση όσων διημείφθησαν, είχε χαρακτήρα συμβουλευτικό. Η σχέση Μητσοτάκη και Καμμένου άλλωστε μετρά πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε να φέρει αποτελέσματα. Η συνάντηση δεν έγινε για να πετύχει. Εγινε, όπως εκτιμάται, επειδή ως χειρονομία συντονίζεται με το αφήγημα που διατυπώνει σύσσωμη η οικογένεια, για την ανάγκη να αποφευχθεί μια πρόωρη και πολωτική προσφυγή στις κάλπες. Κάπως έτσι εξηγείται και το ραντεβού με τον Κάρολο Παπούλια χθες.

«ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ». Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εκλογές αυτή τη στιγμή ισοδυναμούν με καταστροφή, λένε οι οικείοι του. Σπεύδουν να προσθέσουν ότι «έχει υψηλό αίσθημα εθνικού καθήκοντος», αρνούμενοι έτσι οποιαδήποτε υπόνοια μικροπολιτικών σχεδιασμών ή παλαιών παθών. Οι παλαιότεροι στη ΝΔ βέβαια δεν έχουν ξεχάσει ούτε το παρελθόν Μητσοτάκη – Σαμαρά ούτε όμως και τις τεταμένες σχέσεις του πρώτου με τον Σταύρο Δήμα. Οχι τόσο για το περίφημο «θερμό επεισόδιο» της Μαρίκας με τον Δήμα στη Μόσχα το 1991 όσο γι’ αυτό που ακολούθησε: την τριανδρία εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη μητσοτακική ηγεσία την οποία απάρτιζε μαζί με τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο και τον Μιλτιάδη Εβερτ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως επιμένει ότι κανείς δεν έχει να κερδίσει από μια προεκλογική περίοδο στη θερμοκρασία του καλοκαιριού του 2012. Επαναλαμβάνει ότι –όσο κι αν δεν ακούγεται ρεαλιστικό υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί –είναι αναγκαία η συνεννόηση Σαμαρά – Τσίπρα. Οπως η ίδια δεν κουραζόταν να προτείνει πριν από την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.

Δεν μιλά ωστόσο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν προκρίνει δηλαδή ένα σενάριο ανάλογο με αυτό του 2011. Εχει επίγνωση ότι μια τέτοια λύση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους εμπλεκομένους –και γι’ αυτό δεν ρίχνει την ευθύνη μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια επιμένει ότι ο μόνος τρόπος να βρεθεί λύση είναι να αναλάβει πρωτοβουλία το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η πρόταση που διατυπώνει είναι συμφωνία όλων και κυρίως των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και διενέργεια εκλογών μέσα στο 2015. «Τον Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο» φέρεται να λέει.

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ. Σύμφωνα με την ανάλυσή της, «αν η συγκυβέρνηση πρότεινε κάτι τέτοιο, θα έλυνε τα χέρια πολλών ανεξάρτητων και μη βουλευτών που αντιλαμβάνονται το διακύβευμα». Το σκεπτικό της είναι πως «πρέπει να τους δοθεί μια διέξοδος για να γυρίσουν από το «παρών» στο «Σταύρος Δήμας» χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ως αποστάτες ή αργυρώνητοι».

Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι οι Μητσοτάκηδες είναι ότι εκλογές σε αυτή τη φάση θα ήταν καταστροφικές. Θα τραυμάτιζαν τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους. Θα απειλούσαν να βυθίσουν ξανά την οικονομία. Το ότι απεύχονται τις εκλογές, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν ετοιμάζονται γι’ αυτές. Η Ντόρα στην Α’ και ο Κυριάκος στη Β’ Αθήνας ζεσταίνουν τις μηχανές. Γιατί μετά την κοινωνία μπορεί να κληθεί να ψηφίσει και το κόμμα.