«Τελικά θέλουν να πάνε σε εκλογές;». Αυτό το ρητορικό ερώτημα πρυτανεύει στις περισσότερες συζητήσεις στα πηγαδάκια της Βουλής από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μέχρι και χθες. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη χαμηλή προσέλευση στην προεδρική κάλπη –μόλις 160 βουλευτές ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα –και από την αίσθηση ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε πρόχειρα στην επίσπευση της διαδικασίας χωρίς να έχει βρει τους 180. Στον απόηχο της πρώτης ψηφοφορίας και λίγες ημέρες πριν να πραγματοποιηθεί η επόμενη, η ατμόσφαιρα στη Βουλή είναι συγκεχυμένη. Το ασφυκτικό κλίμα, κυρίως για τους βουλευτές της συμπολίτευσης, έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση λειτούργησε χωρίς προηγουμένως να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για τους 180. Οι ενέργειες, σύμφωνα με βουλευτές, είναι ποικίλες: από μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών έως και μια συμβιβαστική λύση προτάσεων παρόμοιων με εκείνες που περιείχε η «επιστολή των οκτώ».

Παρά τη χθεσινή επιχείρηση του κόμματος των ΑΝΕΛ να επαναφέρει στο προσκήνιο την ιστορία περί χρηματισμού των βουλευτών, γεγονός είναι ότι όλο το τελευταίο διάστημα κουβέντες και συζητήσεις τέτοιου περιεχομένου είχαν εκλείψει από τη Βουλή. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αλλάξει ρητορική, αφήνοντας στην άκρη τέτοια θέματα. Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές που ξεκαθάριζαν όλο το τελευταίο διάστημα ότι θα καταψηφίσουν, αιτιολογούσαν την κίνησή τους με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και όχι με το επιχείρημα του αντιπερισπασμού στα σενάρια περί χρηματισμού τους.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ. Η κυβερνητική αδράνεια άλλωστε επισημαίνεται πρωτίστως από βουλευτές της κυβέρνησης. Και ιδίως της ΝΔ, όπου μία υποβόσκουσα οργή εκφράζεται τις τελευταίες ημέρες από την πλειονότητα των βουλευτών –είτε με τη μορφή παραπόνου είτε της έντονης κατήφειας. Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση γαλάζιου βουλευτή ότι δεν γίνεται τουλάχιστον δεξιόστροφους βουλευτές που στο παρελθόν ανήκαν στη ΝΔ και σήμερα βρίσκονται σε άλλα κόμματα ή είναι ανεξάρτητοι να τους έχουν προσεγγίσει στελέχη όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης ή ο Μάκης Βορίδης. «Αυτό είναι έως και υποτιμητικό» σχολίαζε το ίδιο πρόσωπο και εξηγούσε ότι μια προσωπικότητα στον χώρο της Δεξιάς, όπως για παράδειγμα ο Βύρωνας Πολύδωρας, θα έπρεπε να μιλήσει μόνο με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Πολύδωρας βέβαια ξεκαθάρισε χθες ότι θα καταψηφίσει όχι μόνο στις τρεις ψηφοφορίες αλλά και σε «δεκατρείς» αν ήταν, και υπογράμμισε πως «ό,τι λέω το εννοώ».

Οι πιο προεδρικοί στη ΝΔ πάντως αποκρυπτογραφούν την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο. Στενός συνομιλητής του Πρωθυπουργού υποστήριζε χθες ότι το σκεπτικό του Αντώνη Σαμαρά ήταν να πάρουν οι βουλευτές μόνοι τους την πρωτοβουλία και να στηρίξουν Πρόεδρο. Αυτό, όπως εξηγούσε, ισχύει για τους ανεξάρτητους βουλευτές γιατί οι υπόλοιποι εκφράζονται μέσω του αρχηγού τους.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης πάντως, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε από χθες το πρωί, όταν ο Πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Βρυξέλλες. «Ο χρόνος του Σαμαρά τώρα ξεκινάει τώρα» υποστηρίζει το ίδιο πρόσωπο και κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις ξεκαθαρίζει ότι ο Πρωθυπουργός δεν θέλει η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές και αυτό είναι κάτι που θα το αποδείξει σύντομα.

Αναλόγως ασφυκτικό όμως είναι, σύμφωνα με άλλη πηγή, το κλίμα και στους βουλευτές από τις τάξεις των ανεξάρτητων, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει το ίδιο πρόσωπο, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας τούς οδήγησε σε αδιέξοδο. Κάποιοι κατάλαβαν ότι αν δεν ψηφίσουν οι ίδιοι, ο χρόνος και ο ρόλος τους τελειώνει. Γι’ αυτό και –υποστηρίζει –πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των πρωτοβουλιών. Αλλωστε κάτι τέτοιο δεν μπορεί να παραταθεί για αργότερα αφού οι βουλευτές θα φύγουν στις 23 Δεκεμβρίου και θα επιστρέψουν στις 29 του ίδιου μήνα για την τρίτη ψηφοφορία.

Τι σημαίνει αυτό; Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις προκειμένου να συστρατευθούν με ένα νέο κείμενο που θα θυμίζει αρκετά την «επιστολή των οκτώ» και βουλευτές από τους ανεξάρτητους και τη ΔΗΜΑΡ. Το κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητά συνεννόηση και σταθερότητα χωρίς να είναι τόσο πιεστικό στον ορισμό του χρόνου των εκλογών –αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τις ζητά. Σκοπός είναι –αυτή τη φορά –να είναι μαζικό και δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέχρι μεθαύριο Δευτέρα προκειμένου να φανεί και η αντιμετώπιση που θα έχει από τον Πρωθυπουργό.