Οι μηχανισμοί μπορεί να στήνονται, όμως νέο κόμμα από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν πρόκειται να ανακοινωθεί προτού ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία της προεδρικής εκλογής, στις 29 Δεκεμβρίου. Από εκεί και μετά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Εφόσον προκηρυχθούν εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός ενδέχεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, ακόμη και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

Στο επιτελείο των παπανδρεϊκών εύχονται το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών να μη θυροκολληθεί πριν από την 9η Ιανουαρίου, κάτι που θα σήμαινε ότι θα κέρδιζε έστω και ελάχιστο χρόνο για να οργανωθεί. Απόφαση που ανήκει ωστόσο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό…

Στο μεταξύ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παραμένει αδρανής. Σε καθημερινή βάση συναντά κόσμο, ζητεί γνώμες και προϊδεάζει για τις προθέσεις του. «Δεν θα κάτσω σπίτι μου, όπως θέλουν κάποιοι» είπε προ ημερών σε πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, στο Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντάς του εμμέσως ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση νέου φορέα. Συγχρόνως σχολίασε ότι «η σχέση μου με τον Βενιζέλο έχει τελειώσει και εφόσον η ΔΗΠΑΡ προχωρήσει εγώ δεν θα είμαι εκεί».

ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Ηδη συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού βολιδοσκοπούν στελέχη σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Λεκανοπέδιο, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια πρώτη ύλη για τα ψηφοδέλτια. Εως το τέλος του χρόνου ο Παπανδρέου δεν θα πραγματοποιήσει άλλη ομιλία, όμως παρά τις γιορτές των Χριστουγέννων το περιβάλλον του θα συνεχίζει την προεργασία για τη συγκρότηση κεντρικών πυρήνων τού υπό συγκρότηση κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει –σύμφωνα με πληροφορίες –στα χέρια του και νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ακόμη και αν προχωρήσει σε ανακοινώσεις περί νέου κόμματος την τελευταία στιγμή έχει τη δυνατότητα να μπει στη Βουλή, όχι όμως και τη δυνατότητα να διεκδικήσει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Οι ίδιες μετρήσεις που εξετάζει ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνουν πάντως ότι στη Βουλή θα μπει και το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη υπό τον Βαγγέλη Βενιζέλο.