Δεν είπε τη λέξη κόμμα, όμως προανήγγειλε πρωτοβουλίες που προμηνύουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

Στην Κοζάνη ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να ανοίξει με προσεκτικό τρόπο ένα ακόμη χαρτί σε σχέση με τους πολιτικούς του σχεδιασμούς τονίζοντας ότι «αξίζει κάθε πρωτοβουλία» για τη μεταπελατειακή Ελλάδα των αξιών, κάτι που θα γίνει: κινηματικά, στη βάση, με αυτοοργάνωση και με συμμετοχή.

Η πρωτεύουσα του βορειοελλαδικού νομού ήταν ένας ακόμη σταθμός της έκθεσης για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός εκφώνησε πολιτική ομιλία προϊδεάζοντας για την δημιουργία ενός φορέα που βρίσκεται στα σκαριά.

Οι πολιτικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές για να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, άλλωστε εν μέσω της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή και υποστηρίζοντας και ο ίδιος την υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα δεν επροτίθετο να εξαγγείλει κόμμα.

Στην ομιλία του ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «όλοι μας χρειαζόμαστε ένα κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών εξελίξεων» και τόνισε ότι ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού «είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να πάει μπροστά».

«ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΟΥΜΕ». Διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για τρίτο πόλο» που ετεροπροσδιορίζεται από κάποια δεξιά ή αριστερή συντήρηση –κι αυτό ήταν σαφής αιχμή για την ηγεσία Βενιζέλου –και πρόσθεσε με νόημα πως «είμαστε πολλοί» καλώντας τους όλους «να ξαναβρεθούμε».

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και στις αιχμές για το… παραβάν που έχει αφήσει ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι υπάρχει κόσμος που δεν θέλει να κρύψει το όνομα ΠΑΣΟΚ ούτε θέλει η επίκληση του ονόματος να γίνεται μόνο προεκλογικά και μόνο για την ψήφο, αλλά γιατί μοιράζεται τις αξίες και τις αρχές του Κινήματος. Τόνισε ότι όλοι επιζητάμε μία καινούργια αρχή και πρόσθεσε πως από παντού λαμβάνει το ίδιο μήνυμα: για μία νέα αρχή και «για να ακουστεί η δική μας φωνή». Αυτό το αίτημα, είπε, αξιώνει ένα κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας, ένα κίνημα αλήθειας απέναντι στον ανορθολογισμό, ένα κίνημα προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών και όχι πατερίτσα της δεξιάς ή αριστερής συντήρηρης, ένα κίνημα, τέλος, συμμετοχής και αυτοοργάνωσης απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν.