Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει τους όρους της λιτότητας.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα κάνει σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς μονομερείς ενέργειες, «εκτός και αν μας αναγκάσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εάν το κόμμα του επικρατήσει σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές, θα ζητήσει από τους εταίρους της Ελλάδας να διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας και ότι αυτή θα παραμείνει στο ευρώ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν κανονικά αλλά θα ζητήσει μεταχρονολόγηση των λήξεων για το μέρος του χρέους που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε να πάμε σε μία συμφωνημένη λύση», είπε προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι αρχικά σκληρή και ουσιαστική.

«Σε ό,τι αφορά το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα διαπραγματευτούμε: εκεί εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε μονομερείς ενέργειες εκτός και αν μας αναγκάσουν. Πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας αναγκάσει γιατί κανένας δεν θα έχει κέρδος από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης».

Είπε ακόμη ότι θέλει μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 2% του ΑΕΠ και πως έχει στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε πρωτογενή βάση.

Επιπλέον διευκρίνισε πως κανείς δεν ζητά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

Μετά τις εκκλήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου για συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις επόμενες ψηφοφορίες, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Είπε πάντως ότι θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση μετά από ενδεχόμενες εκλογές.