«Ταχεία ανάρρωση» ευχήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, . τον οποίο και επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Νέα Υόρκη, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

«Ήταν μια ευχάριστη συνάντηση και οπωσδήποτε, αυτό που ευχήθηκε ο γ.γ., είναι να μείνω μακριά από οποιαδήποτε εμπλοκή, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει την ταχεία ανάρρωση. Τον ευχαρίστησα βεβαίως, γιατί όντως ήταν μια σημαντική συμβουλή, η οποία με προβλημάτισε» δήλωσε σχετικά ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση για το αν ο γ.γ. του ΟΗΕ κατανοεί τη θέση της Λευκωσίας σχετικά με τη διακοπή των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως «δεν έχουμε εμπλακεί σε διάλογο που αφορά το Κυπριακό πρόβλημα» για να συμπληρώσει: «Αλλά, εν πάση περιπτώσει, γνωρίζω από το παρελθόν ότι η στάση της κάθε πλευράς καθορίζεται ανάλογα με τα γεγονότα. Και τα γεγονότα δικαιολογούσαν απολύτως είτε την απόφαση που πήραμε είτε την στάση που τηρήσαμε και τηρούμε».

Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την καθιερωμένη έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015, με την οποία θα προτείνει την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Δύναμης στο νησί. Στην έκθεση θα κάνει αναφορά και στη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

Στις 26 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει τα μέλη του Σώματος ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ., Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Νωρίτερα, γύρω στα μέσα του επόμενου μήνα, ο κ. Άιντε σκοπεύει να επισκεφθεί ξανά την Κύπρο για ένα νέο κύκλο επαφών, ώστε να βρεθεί φόρμουλα και να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Ο κύπριος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει απόψε την πρώτη επίσημη έξοδό του, μετά το εξιτήριο που είχε λάβει από το νοσοκομείο την περασμένη Κυριακή. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του σε ελληνικό εστιατόριο, στο Μανχάταν. Ο κ. Αναστασιάδης θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη το Σάββατο πρωί και θα επιστρέψει στην Κύπρο, μέσω Λονδίνου.