Σε κλοιό πιέσεων διατήρησε και χθες την Ελλάδα, ημέρα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ευρωπαϊκός Τύπος. Χαρακτηριστικό είναι ένα άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Μια προεδρική εκλογή κάνει την Ευρώπη νευρική» που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Τσάιτ»: «Αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τα σχέδιά του» σημείωνε ο συντάκτης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στην πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ «τότε η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα τεθεί και πάλι σε κίνδυνο. Μια χρεοκοπία φαίνεται επίσης και πάλι πιθανή».

«Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι, ή τον Τσίπρα ή την τρόικα» ήταν ο τίτλος άλλου άρθρου, στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα». «Για την Ελλάδα ξεκινούν δύο εβδομάδες παθών οι οποίες, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές» επισήμαινε η αρθρογράφος Μάρτα Οταβιάνι. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτή τη στιγμή ο κύριος υποστηρικτής της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και κατηγορείται από κάποιους κύκλους ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να ανέλθει στην εξουσία. Η φιλοδοξία του όμως μπορεί να κοστίσει ακριβά στη χώρα» προσέθετε.

«ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΚΕΡ». Συνολική εικόνα της κατάστασης επεχείρησε να δώσει η γαλλική «Λιμπερασιόν» σε ολοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Η ΕΕ παρακολουθεί με αγωνία την ελληνική προεδρική εκλογή». «Ολα τα βλέμματα της Ευρώπης είναι καρφωμένα στη Vouli» σημείωσε η γαλλική εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας «κίνηση πόκερ» την απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και επισημαίνοντας πως «το σενάριο των πρόωρων εκλογών ανησυχεί τις Βρυξέλλες, που φοβούνται τους αντι-τρόικα».

Συνέντευξη του Πάνου Καμμένου δημοσίευσαν από την πλευρά τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», υπό τον τίτλο «Δεξιός έλληνας αρχηγός κόμματος ορκίζεται να αψηφήσει τον Σαμαρά στην κρίσιμη ψηφοφορία». Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Κέριν Χόουπ επισημαίνει πως οι 12 βουλευτές των ΑΝΕΛ «βομβαρδίζονται με τηλεφωνήματα από πολιτικούς ενδιάμεσους που επιδιώκουν να τους πείσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Καθώς εντείνονται οι παρασκηνιακές πολιτικές συζητήσεις ανά την Αθήνα, εντείνονται και τα παζάρια».

Οπως σημειώνει πάντως η δημοσιογράφος, «αν όλα τα άλλα αποτύχουν, αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας ελπίζουν πως τουλάχιστον κάποιοι από τους Ανεξάρτητους Ελληνες θα πειστούν να αλλάξουν πλευρά από μια περισσότερο εγωιστική έγνοια: την ανάγκη να σώσουν τις καρέκλες τους –και τις γενναιόδωρες συντάξεις –που θα κινδύνευαν να χαθούν στις πρόωρες εκλογές».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ. Πέντε χρόνια αφότου η Ελλάδα πυροδότησε μια κρίση εθνικού χρέους που απείλησε την επιβίωση του ευρώ, σχολίασε από την πλευρά του το Ρόιτερ σε μία διαφορετικού τύπου ανάλυση, η χώρα έχει και πάλι το δυναμικό να ταράξει τους εταίρους της στην ευρωζώνη αν χρειαστεί να εκλέξουν οι Ελληνες νέα κυβέρνηση τον επόμενο μήνα. «Αυτή τη φορά όμως, οποιεσδήποτε επιπτώσεις για την ευρωζώνη μπορεί να αποδειχθούν περισσότερο πολιτικές παρά χρηματοπιστωτικές. Μπορεί να μεταφραστούν περισσότερο σε μια αύξηση της στήριξης προς ακραία πολιτικά κόμματα παρά σε μια αύξηση του κόστους δανεισμού».