Ηταν η ημέρα των μεγάλων αντιθέσεων. Η ατμόσφαιρα στα κυβερνητικά έδρανα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ήταν βαριά, σχεδόν πένθιμη αφού η κυβερνητική πλειοψηφία κέρδισε μόνο πέντε πρόσθετες βουλευτικές ψήφους. Αντίθετα, στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης η διάθεση των βουλευτών ήταν έως και σαρκαστική.

Η χθεσινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανέτρεψε και τα πλέον απαισιόδοξα για την κυβερνητική πλειοψηφία προγνωστικά. Και αυτό γιατί από νωρίς χθες το πρωί – όταν τα περισσότερα στοιχήματα έδιναν και έπαιρναν στη Βουλή – όλα έδειχναν ότι ο μικρότερος εφικτός αριθμός του αποτελέσματος θα άγγιζε τις 161 ψήφους. Ωστόσο η κίνηση-έκπληξη του Παναγιώτη Μελά να ψηφίσει «παρών» ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, ακόμα και το κατά τα άλλα «σίγουρο σκορ των 161».

Οι 160 βουλευτές της προεδρικής πλειοψηφίας έφεραν χθες στο Κοινοβούλιο άρωμα πρόωρων εθνικών εκλογών. Αυτό απλώθηκε σαν σύννεφο ακόμα και στις συζητήσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ. «Ολγα μου, όπως κατάλαβες πάμε σε εκλογές» είπε, σύμφωνα με αυτόπτη βουλευτή, η Ντόρα Μπακογιάννη στην υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Και αυτό μολονότι η σημερινή συνάντηση του πατέρα της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Πάνο Καμμένο στα γραφεία της Αραβαντινού – έπειτα από αίτημα του επίτιμου προέδρου της ΝΔ – ερμηνευόταν χθες από πολλούς στο περιστύλιο ως απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στην εκλογή του Προέδρου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως δεν ήταν η μόνη που προχώρησε σε μια τέτοια εκτίμηση. Ανάλογη εικόνα είχαν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ. Σε συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής αρκετοί εξέφραζαν την πεποίθηση πως αν δεν αλλάξει το αφήγημα, δύσκολα θα αναδειχθεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία. Οπως εξηγούσε χθες ένας από αυτούς τους γαλάζιους βουλευτές στο Εντευκτήριο της Βουλής μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χρειάζεται να ληφθούν πρωτοβουλίες προς πάσα κατεύθυνση, «μόνο τότε θα αλλάξει το αποτέλεσμα και δεν θα πάμε σε εκλογές».

Το λάθος του πρώην υφυπουργού Παιδείας Γιώργου Στύλιου να ψηφίσει «παρών» στη χθεσινή ψηφοφορία πάγωσε –για λίγο –το αίμα των κυβερνώντων στην Ολομέλεια. Μολονότι ο βουλευτής Αρτας της ΝΔ –είναι συνηθισμένος στις γκάφες –έσπευσε αμέσως να διορθώσει και φώναξε με στεντόρεια φωνή: «Σταύρος Δήμας», η μεγαλύτερη αναστάτωση στα κυβερνητικά έδρανα προκλήθηκε λίγο αργότερα.

Αιτία αποτέλεσε το «παρών» του Παναγιώτη Μελά. Και ήταν ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο κυβερνητικό στρατόπεδο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας –παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής Πειραιά έσπευσε να δηλώσει δημοσίως αμέσως μετά ότι προτίθεται να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Για τη χθεσινή στάση του, έκανε λόγο για «αθλιότητες» που τον οδήγησαν να ψηφίσει «παρών» –υπονοώντας ότι πιέσθηκε από την πλευρά των ΑΝΕΛ.

ΚΡΥΦΗ ΕΛΠΙΔΑ. Η προσγείωση από το αισιόδοξο σενάριο των 165 –ή ακόμα και 170 –ψήφων από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία στο αποτέλεσμα των 160 ήταν απότομη. Στους κυβερνητικούς κύκλους υπάρχει η κρυφή ελπίδα, βέβαια, πως θα υπάρξουν βουλευτές από τις τάξεις των ανεξαρτήτων που θα αλλάξουν στάση στις δύο επόμενες ψηφοφορίες. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Βασίλης Οικονόμου, η Μίκα Ιατρίδη και οι απόντες Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Οι δύο τελευταίοι είναι αποχωρήσαντες βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή –και η στάση τους είναι αδιευκρίνιστη. Χθες επέλεξαν να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Κουράκος, ένας από τους ανεξαρτήτους που θεωρούνται πιο κοντά στο «ναι», ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι για να ψηφίσει για Πρόεδρο θα πρέπει να υπάρξουν οι τρεις προϋποθέσεις. Αυτές θυμίζουν κατά πολύ την επιστολή των οκτώ. Πιο συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος βουλευτής ζητεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους γιατί, όπως επισημαίνει, «το χρέος είναι εθνική υπόθεση και αφορά τέσσερις – πέντε γενιές Ελλήνων» ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης και ορισμό ημερομηνίας εκλογών.

Επίσης εκτιμά ότι «υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» και σημειώνει με νόημα πως «ο κ. Σαμαράς θέλει να μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές». Για να μην οδηγηθούμε, προσθέτει, «πρέπει να συντρέξουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις». Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι διατεθειμένο να εκπληρώσει καμία από τις προϋποθέσεις που θέτει ο βουλευτής –καθώς δεν εκτιμά ότι έτσι θα συμβάλει στην ανεύρεση της προεδρικής πλειοψηφίας στην τρίτη ψηφοφορία.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 8. Η επαναφορά πάντως της επιστολής των οκτώ, αλλαγμένης ή βελτιωμένης, αποτελεί ένα ενδεχόμενο που συζητήθηκε χθες πολύ στα πηγαδάκια στη Βουλή. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συσπειρώσει γύρω από την υποψηφιότητα Δήμα βουλευτές τόσο από τη ΔΗΜΑΡ όσο και από τους ΑΝΕΛ.

Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος του Πάνου Καμμένου ανέφερε χθες, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, πως ζυμώσεις υπάρχουν και γίνονται, αλλά πλέον δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο αλλά σε συλλογικό.