Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που δεν έκανε δηλώσεις στο περιστύλιο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο. Τυχαίο; Καθόλου.

Οταν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, κλείστηκε για αρκετή ώρα στο γραφείο του στη Βουλή.

Δεν είδε βουλευτές, ούτε έκανε σύσκεψη με τους συνεργάτες του. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως όσα είπε νωρίτερα στο τετ α τετ με τον Αντώνη Σαμαρά και όσα υπονόησε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ήταν απολύτως σαφή: πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για μια συναινετική εκλογή Προέδρου. Προφανώς όμως απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων.

«Ο Βενιζέλος τρέχει με 200 κι άλλοι είναι σταθμευμένοι» σχολιάζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη περιγράφοντας τη στάση του Μαξίμου. Επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι ο Βενιζέλος είναι σε διαφορετική γραμμή από τον Σαμαρά. Κάτι που φάνηκε και την τελευταία εβδομάδα, όταν πήρε διακριτές αποστάσεις από τη μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.

Πηγαίνοντας στον Πρωθυπουργό χθες το μεσημέρι, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έθεσε στον κυβερνητικό του εταίρο ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να κινηθεί τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση για να επιτύχει μια συναινετική λύση. Αυτό περιλαμβάνει τρεις κυρίαρχους άξονες: να ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση, να αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή του σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα πάρει μέρος στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης της τρόικας και της πιστοληπτικής γραμμής πίστωσης.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. Οσα είπε στον Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα μετέφερε αργότερα και στους βουλευτές του. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έδωσε το σύνθημα για το κόμμα του: «Κρατάμε ψηλά την ευθύνη». Πώς μεταφράζεται πρακτικά αυτό το σύνθημα; Ο Βενιζέλος θα περίμενε η πρόσκληση για συναινετική εκλογή Προέδρου να βρει ανταπόκριση πρωτίστως στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Βλέπει όμως ότι η απάντηση είναι «εκλογές τώρα». Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν είναι αργά ώστε να διασφαλιστεί έπειτα από μια συμφωνία-πακέτο η ασφαλής μετάβαση στην επόμενη φάση μέσα στο δίμηνο που ακολουθεί λόγω της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Πιστεύει ότι πρέπει να ψηφιστούν με συναίνεση οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και έπειτα να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη νέα προληπτική πιστωτική γραμμή. Αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το δημόσιο χρέος.

Προϊδέασε τους βουλευτές ότι θα περιμένει ώς τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των βουλευτών ατομικά. «Εμείς θέλουμε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι βλαπτικές, τα διλήμματα εκβιαστικά και επικίνδυνα. Αλλά δεν φοβόμαστε τις εκλογές» κατέληξε. Από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν πέρασε απαρατήρητη η συμμετοχή των Φίλιππου Σαχινίδη και Θάνου Μωραΐτη.