Δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Βουλή, κατά την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία της Τετάρτης στην οποία υποψήφιος ήταν ο Σταύρος Δήμας.

«Ναι» στον Σταύρο Δήμα ψήφισαν 160 βουλευτές. «Παρών» ψήφισαν 135 βουλευτές. Πέντε βουλευτές ήταν απόντες.

Για την εκλογή Προέδρου απαιτούνταν 200 ψήφοι. Το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών του Μεγάρου Μαξίμου.

Η δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Δεκεμβρίου. Αν και τότε δεν εκλεγεί Πρόεδρος, η τρίτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου.

Σαμαράς: «Η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες»

«Είμαι σίγουρος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έξω από τη Βουλή, αμέσως μετά την ψηφοφορία. «Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος», συμπλήρωσε.

«Συγχαίρω τους βουλευτές που ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Μπακογιάννη: «Ανέμενα περισσότερα «ναι»»

«Ο αριθμός των βουλευτών είναι κατώτερος από αυτό που εγώ ανέμενα» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Περίμενα περισσότερους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του κυρίου Σταύρου Δήμα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πρωθυπουργός και ο Βαγγέλης Βενιζέλος μπορούν τις επόμενες ημέρες να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν το κλίμα «για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι», όπως είπε χαρακτηριστικά, και να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκλογές «βλέπουν» Καμμένος και Κουβέλης

«Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών δεν πέτυχε. Είναι ξεκάθαρο ότι πάμε σε εκλογές. Θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες σε αντικατάσταση της κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Σε ερώτηση σχετικά με το ραντεβού με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέκλεισε την πιθανότητα να αλλάξει άποψη.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις υπόλοιπες διαδικασίες υπέρ του Σταύρου Δήμα», κατέληξε.

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα, ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

«Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, με την καταψήφιση της πρότασης που έφερε η κυβέρνηση, έστειλαν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχισθούν οι αδιέξοδες πολιτικές που εγκλώβισαν την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα σε τέλμα. Οι δημοκρατικές διαδικασίες δείχνουν τον δρόμο» τόνισε.

Κουτσούμπας: «Στήνεται ένας νέος δικομματικός καβγάς»

«Με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στήνεται ένας νέος δικομματικός καβγάς. Στήνεται μια νέα πολιτική πόλωση, γνωστή βέβαια από τα παλιά» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μίλησε στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του κόμματος.

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος αποσταθεροποιεί την οικονομία και τη χώρα. Στην πραγματικότητα και οι δύο δίνουν εξετάσεις στην ΕΕ, στις αγορές, στο μεγάλο κεφάλαιο, θέλουν το λαό στη γωνία, θέλουν το λαό παροπλισμένο να παρακολουθεί τις εξελίξεις, άκριτα να αποδέχεται τα μνημόνια διαρκείας, να αποδέχεται τις συμφωνίες αυστηρής επιτήρησης από τους δανειστές, να αποδέχεται τα δεσμά της ΕΕ και τις αλυσίδες της ευρωζώνης» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γγ του ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό «να αντιτάξει ένα αποφασιστικό ΟΧΙ σε όλα αυτά, να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς, να ενισχύσει την πολιτική δύναμη που με σταθερότητα, με συνέπεια, όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του, το ΚΚΕ και που θα βρίσκεται και την άλλη μέρα, την επόμενη μέρα από τις ερχόμενες εκλογές, από τις οποιεσδήποτε εξελίξεις».

Η ψηφοφορία

Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν υπήρξαν διαρροές από τις γραμμές που είχαν θέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Ετσι, οι 127 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Την ίδια ψήφο έδωσαν και πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές – οι προερχόμενοι από την ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου, ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Γιώργος Νταβρής και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Αηδόνης.

«Παρών» στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, δήλωσαν – σύμφωνα και με τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων – οι 70 παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (η Αννα Χατζησοφιά δεν παραβρέθηκε στην ψηφοφορία, καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό), οι 12 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 10 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια στάση κράτησαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (προερχόμενος από την ΝΔ), Πέτρος Τατσόπουλος (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ), Βασίλης Καπερνάρος, Μίκα Ιατρίδη, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, και Βασίλης Οικονόμου (προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ).

Υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν δύο πρώην πρωθυπουργοί: Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής.

Εκπληξη της ψηφοφορίας αποτέλεσε το «παρων» του ανεξάρτητου βουλευτή Π. Μελά, ο οποίος είχε εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ο Παναγιώτης Μελάς δήλωσε ότι δεν θα τηρήσει την ίδια στάση στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν. «Είχα δηλώσει ότι είμαι 60% Σταύρος Δήμας και 40% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 40%», δήλωσε ο κ. Μελάς.

«Παρών» ψήφισαν Ν. Μιχαλολιάκος και Χρ. Παππάς. «Παρών στη φυλακή» δήλωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Απόντες ήταν οι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Από τη διαδικασία απουσίαζε και ο βουλευτής Ημαθίας, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Κώστας Γιοβανόπουλος, απουσία που θεωρείται ότι είναι με νόημα.

Απόντες ήταν, επίσης, ο Γιώργος Κασαπίδης και η Αννα Χατζησοφιά.

Οι ζυμώσεις

Αργά το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε εκτάκτως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, λίγες ώρες πριν την πρώτη – κρίσιμη για την καταγραφή δυνάμεων – ψηφοφορία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικης Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία ακολούθησε, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ζήτησε συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «η προεδρική πλειοψηφία δεν ταυτίζεται εξ ορισμού με την κυβερνητική πλειοψηφία. Η πρόταση δεν απευθύνεται μόνον ή κυρίως σε ανεξάρτητους βουλευτές».

Λίγο νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να αποσυνδέσει την ψήφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από μια ψήφο υπέρ της κυβέρνησης και των πολιτικών της.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Αντώνη Σαμαρά σημειώνεται πως «η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

«Πιστεύω ότι οι έλληνες βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της περιστάσεως, θα σκεφτούν και θα ζυγίσουν το εθνικό συμφέρον, πέρα από τις κομματικές περιχαρακώσεις» δήλωσε, από την πλευρά του, ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Δήμας.

Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι αν πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πρόσωπο υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα το σκεφτόταν.