Με δύο καταδρομικού τύπου κινήσεις απάντησε η Κουμουνδούρου στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος μετά τη δραματική του παρέμβαση για την οικονομία, η οποία για τον ΣΥΡΙΖΑ συνιστά εκτροπή. Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προμηνύει σκέψεις για αποκεφαλισμό του διοικητή εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, αποτελεί συγχρόνως κι ένα έμμεσο χτύπημα στον Πρωθυπουργό, τον οποίο θεωρεί υποκινητή της ενέργειας Στουρνάρα και αρχιτέκτονα του χάους.

Αρχικώς ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Προβόπουλο, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε επίπεδο συμβολισμών αφενός διότι η Κουμουνδούρου εκπέμπει το μήνυμα πως έχει ανοιχτή πόρτα συνομιλίας με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες όπως ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αφετέρου διότι οι σχέσεις Προβόπουλου και Στουρνάρα χαρακτηρίζονται ανταγωνιστικές.

Αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέθεσε –σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή –σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου να επικοινωνήσουν με ανώτατους παράγοντες της ΕΚΤ, ενδεχομένως να υπήρξε τηλεφώνημα Τσίπρα στον Μάριο Ντράγκι, στους οποίους μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι, όπως υποστήριξαν, ο θεσμικός διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος λειτουργεί ως πολιτικός και παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας προκαλώντας συγχρόνως αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα με δηλώσεις για πρόβλημα ρευστότητας.

«ΔΙΑΒΗΜΑ». Η τρίτη κίνηση – ματ της Κουμουνδούρου αφορούσε τη συνολικότερη εικόνα που διαμορφώνεται στο εξωτερικό για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, και εκδηλώθηκε με τηλεφώνημα Τσίπρα προς τον Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το συγκεκριμένο τηλεφώνημα ήταν περισσότερο ένα έμμεσο διάβημα για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ περί «οικείων προσώπων». Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις ξένων παραγόντων για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και κανόνισαν να συναντηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής διαδικασίας.

Προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως ο Γιώργος Προβόπουλος όχι μόνο δέχτηκε ασμένως να συναντηθεί στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιπροσθέτως δεν απέφυγε τον πειρασμό να αφήσει αιχμές για τον διάδοχό του στην ΤτΕ σχολιάζοντας –όταν ρωτήθηκε εάν θα έκανε ανάλογη παρέμβαση –πως «δεν θα μιλήσω τι θα έκανα εγώ, γιατί αυτό είναι θεωρητικό. Δείτε τι έκανα στο παρελθόν». Ουσιαστικά προέτρεψε τους δημοσιογράφους να δουν τι δεν έπραξε ο ίδιος στο παρελθόν.

Η συνάντηση με τον Γιώργο Προβόπουλο ήταν δώρο για την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού βρήκε την ευκαιρία να σχολιάσει πως «η τότε διοίκηση, σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών».

Η Κουμουνδούρου πιστεύει, και το είπε και ο εκπρόσωπός της Πάνος Σκουρλέτης, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας παρενέβη είτε για να ανταποδώσει στον Πρωθυπουργό τον διορισμό του στη θέση του διοικητή –παρά τις έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ –είτε γιατί κατά βάθος ο ίδιος επιθυμεί πολιτικό ρόλο και όχι αυτόν του διοικητή της ΤτΕ. Και το γεγονός πως εξήρε τον ρόλο Προβόπουλου κατά την περίοδο του 2012 όταν «χειρίστηκε αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία» δεν είναι κάτι άλλο από μια προσπάθεια να υποβαθμίσει και τις ικανότητες και τον ρόλο του νέου διοικητή.

Η δεύτερη ανάγνωση συνάντησης και τηλεφωνημάτων εμφανίζει πάλι έναν ΣΥΡΙΖΑ που συνομιλεί με τους πάντες εντός κι εκτός Ελλάδος, και μάλιστα γίνεται αποδεκτός από το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμικών παραγόντων. Με αυτήν την ευκολία και την άνεση η Κουμουνδούρου επικοινώνησε χθες με την ΕΚΤ υποδεικνύοντας τα… ατοπήματα Στουρνάρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ είχε πει ότι κατά την καλοκαιρινή του συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αντέδρασε με άρνηση ή απορριπτική διάθεση στα όσα τού μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο τετ α τετ που είχαν. Βεβαίως αργότερα υπήρξε και διευκρινιστική δήλωση κύκλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εξηγούσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία σε κάποια από τα σημεία που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

«Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί ευρωπαϊκή λύση για το θέμα του χρέους και ότι δεν επιθυμεί παράταση του Μνημονίου» εξηγούσε λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας πως οι θεσμοί της ΕΕ έχουν κατανοήσει ότι θα συνομιλούν με ένα κόμμα της Αριστεράς.

Κινδυνολογία

Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα καλλιεργήσει ένα κλίμα κινδυνολογίας που θα έχει ως στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ, τον πρόεδρό του και τους βουλευτές του κόμματος. Θεωρεί ότι οι πιέσεις προς τους βουλευτές θα ενταθούν για την προεδρική εκλογή και ότι σκοπίμως θάβονται δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που δεν αναφέρονται σε χάος που θα προκαλέσει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά επισημαίνουν το αδιέξοδο που θα επιφέρει στην Ελλάδα η παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στην Πρωθυπουργία.