Ανακοίνωση με την οποία η κυβέρνηση δηλώνει ότι βάζει «φρένο» στη λεκτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, εκδόθηκε την Τρίτη από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση, από δω και πέρα, δεν πρόκειται να ακολουθήσει ή να απαντήσει στο απίστευτο υβρεολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Πρωθυπουργού της χώρας.

Η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του κρίνεται και θα κρίνεται καθημερινά από τον ελληνικό λαό.

Οι Ελληνες απαιτούν από όλους εμάς να αγωνιστούμε ενωμένοι για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε με αιματηρές θυσίες τα τελευταία χρόνια και να τον οδηγήσουμε με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Ας ξανασκεφτούν, λοιπόν, όλοι πού μπορεί να οδηγήσει τη χώρα η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις».

Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική αντιπαράθεση οξύνθηκε κατακόρυφα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις δηλώσεις στελεχών της προσπαθεί να εκφοβίσει πολίτες και βουλευτές εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αποκορύφωμα των κατηγοριών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα ότι «ο Σαμαράς είναι ικανός ακόμα και να σκηνοθετήσει bankrun, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων, φίλα προσκείμενών του επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνει πειστικό το επιχείρημα του φόβου».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον Πρωθυπουργό επικίνδυνο, για να λάβει απάντηση από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ότι επικίνδυνος είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να σύρει τη χώρα σε εκλογές.

Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία εξαιτίας του πολωμένου πολιτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Στουρνάρα ανέφερε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ξεπέρασε τα όρια, δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και πως λειτούργησε προβοκατόρικα σε βάρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, να ζητήσει την παραίτηση του κ. Στουρνάρα.

Για απόπειρα της κυβέρνησης να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους παρά να προσπαθήσει να τους πείσει έκανε λόγο και δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση του έλληνα Πρωθυπουργού να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να είναι ένα «τέχνασμα» για να εξουδετερώσει την όλο και αυξανόμενη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να ανατρέψει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και να υποχρεώσει τους πιστωτές να αναλάβουν μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Aναφορά στο τεταμμένο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα έκανε και ο βρετανικός Guardian. Με αφορμή την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, η εφημερίδα κάνει λόγο για πολιτική αβεβαιότητα και επικαλείται δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που καταγγέλλει μια «φρενήρη κινδυνολογία» όχι μόνο από τον πρωθυπουργό, αλλά και από ευρωπαίους αξιωματούχους, εννοώντας την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.