Την άποψη ότι καμία χώρα δεν θα βγει από την ευρωζώνη και αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα που θα βρεθεί εκτός θα έχει αξεπέραστα προβλήματα εξέφρασε την Τρίτη ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στην London School of Economics.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του The European debt crisis –The Greek case (Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους- Η ελληνική περίπτωση), ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μίλησε στο London School of Economics για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ανάγκη ανανέωσής τους.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ως τώρα πορεία των ευρωπαϊκών θεσμών και στις πολλαπλές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, έθεσε ορισμένα βασικά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης αλλά και της δημοκρατίας.

Ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη ενός νέου τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και αναφέρθηκε στις διάφορες λύσεις που έχουν προταθεί, στις δυνατότητες πραγματοποίησης τους και στην αναγκαιότητα συνέχισης της ενοποιητικής διαδικασίας.

Ακόμη, παρουσίασε τη δική του οπτική αναφορικά με την ελληνική κρίση και την εξέλιξή της, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο των συσχετισμών, των αδυναμιών, των καθυστερήσεων αλλά και των εγγυήσεων που προσφέρθηκαν από τους εταίρους.

Στήριξη και βόμβα

Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε αναγκαία για την πολιτική σταθερότητα χαρακτήρισε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα. «Η απόφαση για εκλογή Προέδρου έπρεπε να γίνει για την πολιτική σταθερότητα, ωστόσο εάν προκληθούν γενικές εκλογές, αυτό θα φέρει αβεβαιότητες και κινδύνους σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο» είπε εκφράζοντας την αγωνία του για το μετά, δηλαδή το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ομιλία του και σε πηγαδάκι που σχηματίστηκε γύρω του, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε τη «βόμβα», αφού ακούστηκε να διατυπώνει την άποψη πως δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι και ότι θα γίνει χαμός με την πρόκληση εκλογών. Παράλληλα ανέφερε ότι «καμία χώρα δεν θα βγει από την ευρωζώνη, και αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα που θα βρεθεί εκτός θα έχει αξεπέραστα προβλήματα».