«Φεύγω για τον Σαμαρά» είπε βιαστικά και χωρίς πολλές εξηγήσεις χθες το μεσημέρι στους συνεργάτες του στο ΥΠΕΞ ο Βαγγέλης Βενιζέλος, και γύρω στις 3 το μεσημέρι έμπαινε φουριόζος στο πρωθυπουργικό γραφείο. Για μία συνάντηση που κρατήθηκε μυστική ακόμη και από τους πολύ στενούς συνεργάτες των δύο πολιτικών αρχηγών και η οποία καθόρισε την απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής με άμεση δρομολόγηση της σχετικής διαδικασίας.

Σαμαράς και Βενιζέλος τα είπαν για περίπου δύο ώρες και συμφώνησαν: η πρώτη ψηφοφορία να γίνει στις 17 Δεκεμβρίου (απαιτούνται 200 ψήφοι), η δεύτερη παραμονές Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου (απαιτούνται επίσης 200 ψήφοι), και η τρίτη παραμονές Πρωτοχρονιάς, στις 29 Δεκεμβρίου (απαιτούνται 180 ψήφοι). Επρόκειτο για μία πρόταση του κ. Βενιζέλου, η οποία έβρισκε στην αρχή αντίθετο τον Αντώνη Σαμαρά.
Προηγουμένως είχαν ενημερώσει τους Μέρκελ, Γιούνκερ και Μοσκοβισί –προκειμένου να αποφύγουν αντιδράσεις λόγω του αιφνιδιασμού.
Είναι προφανές ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφώνησαν μόνο στις ημερομηνίες διενέργειας των ψηφοφοριών για την ανάδειξη νέου Προέδρου αλλά και στο πρόσωπο που θα προτείνει η συγκυβέρνηση για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Το όνομά του θεωρείται πιθανότερο να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά μέσω διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό, καθώς υπολείπονται μόλις 8 ημέρες για την πρώτη ψηφοφορία. «Κάντε λίγη υπομονή για το όνομα» ανέφεραν χθες το βράδυ στελέχη του Μαξίμου, διαψεύδοντας ότι η δημόσια πρωθυπουργική παρέμβαση αποτελεί απλώς «μία επιλογή».
Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες επέμεναν στο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να συγκλίνουν στο πρόσωπο του πρώην επιτρόπου και πρώην υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα –χωρίς ωστόσο να εκφράζεται η παραμικρή βεβαιότητα. «Είναι μια σοβαρή υποψηφιότητα» περιορίστηκε να δηλώσει τη νύχτα ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλα ονόματα, ακόμη και εκτός πολιτικής, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν ελκυστικά για τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ραντεβού τους οι δύο αρχηγοί μέτρησαν ένα ένα τα κουκιά της προεδρικής εκλογής. Οχι ότι ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν. Πήραν μπροστά τους βουλευτικούς καταλόγους και άρχισαν να γράφουν, να σβήνουν και να βάζουν ερωτηματικά σε ονόματα στα οποία εμφανίζουν πιθανότητα να συναινέσουν.

«ΒΓΑΙΝΕΙ…». Αργότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έλεγε σε συνομιλητές του ότι «αριθμητικά βγαίνει ο Πρόεδρος», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «εάν ο καθένας αναλάβει την ευθύνη του η εκλογή Προέδρου μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλα στελέχη της συμπολίτευσης, η προεδρική εκλογή δεν είναι σε καμία περίπτωση διασφαλισμένη –καθώς οι βέβαιες ψήφοι είναι αρκετά κάτω από τον «μαγικό αριθμό» 180.

Γιατί όμως η συγκυβέρνηση έσπευσε χθες να κλείσει το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής;
Η εμφάνιση στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, που διεμήνυσαν ότι όχι μόνο δεν αναθεωρούν τη στάση τους για τα προεδρικά, αλλά συγχρόνως βλέπουν ως αποστάτες όσους εκτός συμπολίτευσης βουλευτές προτίθενται να ψηφίσουν για προεδρική εκλογή ήταν το κλειδί που άνοιξε την πόρτα των αποφάσεων. «Το κλίμα ήταν ενδεικτικό» εξηγούσε αργότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος εμφανίζεται να λέει: «Τώρα έχουμε μπει στην τελική φάση και η πολιτική αβεβαιότητα δεν βοηθάει. Θα ήταν αποστομωτικό για τους δανειστές μας αν δουν ότι έχουμε σταθερότητα για τον επόμενο ενάμιση χρόνο».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη σχετική συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο. Αρκετά πριν από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από τη Βασιλεία είχαν πέσει οι πρώτες σκέψεις για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου.

Οι δύο αρχηγοί τα είχαν ξαναπεί και συζήτησαν το θέμα και την προηγούμενη Παρασκευή, πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Τότε συμφώνησαν ότι θα περιμένουν να δουν «τι θα γίνει στη Βουλή» και αμέσως μετά να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις.

ΤΟ EUROGROUP. Το πράσινο φως του Eurogroup για μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ήταν εκείνο που πυροδότησε τη χθεσινή βόμβα περί την προεδρική εκλογή. Η κυβέρνηση περίμενε ένα νεύμα της τρόικας, ακόμη και την άφιξη των τεχνικών της κλιμακίων, για να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Γίνεται σαφές πως ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει η συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση της τρόικας και τη διευθέτηση θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, να γίνει μετά τη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου, είτε αυτή αποτύχει είτε όχι.
Εφόσον η κυβέρνηση κατορθώσει να εκλέξει διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, θα μπορεί να πάρει παράταση χρόνου –πλην της παράτασης για ένα δίμηνο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας –ούτως ώστε να ανασυγκροτηθεί. Κάτι που σημαίνει αποφυγή του κάβου των νέων μέτρων.

Αν πάλι η προεδρική εκλογή ναυαγήσει, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και θεωρητικά όλες τις κορυφαίες εκκρεμότητες θα τις διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, πιθανότατα μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, η καυτή πατάτα θα περάσει στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Η χθεσινή απόφαση εμφανίζεται ως λυτρωτική για τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Υψηλόβαθμοι παράγοντες των δύο κομμάτων εξηγούσαν χθες ότι ήταν μία αναγκαιότητα ούτως ώστε «να μη σύρεται η χώρα». Θεωρούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με το κρυφτούλι της τρόικας λειτουργούσε διαλυτικά για τη χώρα, ενθαρρύνοντας συγχρόνως την αξιωματική αντιπολίτευση στην άτεγκτη στάση της. Και έτσι Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να κόψουν τον γόρδιο δεσμό.