Η επικείμενη έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το θέμα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού με πολλούς βουλευτές να ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση.

Οι εκλογές και οι δανειστές

Ως προς τον ορίζοντα της προεδρικής εκλογής και το πως αυτή επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κοινή συνιστώσα των βουλευτών όχι μόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ είναι πως η επίτευξη εθνικής συναίνεσης θα ενισχύσει τον διαπραγματευτικό ρόλο της Ελλάδας.

Η επιχειρηματολογία αυτή διαφοροποιείται σημαντικά από βουλευτή σε βουλευτή. Ενδεικτικά, από την κίνηση των οκτώ βουλευτών, η Νίκη Φούντα διευκρίνισε την Παρασκευή πως αν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ημερομηνία εκλογών, τότε η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προσφύγει σε εκλογές.

Εθνική συνεννόηση ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ και προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το μέλλον της χώρας.

Η κυβερνητική πλειοψηφία

Στο κλίμα αυτό, κατά τη συζήτηση στον προϋπολογισμό το Σάββατο, βουλευτές όπως η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Βασίλης Υψηλάντης, εκτίμησαν ότι αν προχωρήσει με συμφωνία των κομμάτων η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό θα ανακόψει τις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι «το Σύνταγμά μας δεν αξιώνει αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να δώσει στη μειοψηφία την ευκαιρία να διαλύσει τη χώρα».

«Καμία λογική δεν υποχρεώνει τους εταίρους μας να διαγράψουν το χρέος μας και κανέναν να μας δανείζει» ανέφερε ο Μάξιμος Σενετάκης που είπε για τους δανειστές ότι «σήμερα, η υποψία τους μετατρέπεται σε αβεβαιότητα λόγω της προεδρικής εκλογής. Αντί να τους καθησυχάσουμε συζητώντας με πνεύμα εθνικής συναίνεσης για το πώς θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, εξαντλούμαστε με τα παιχνίδια των κομματικών σκοπιμοτήτων της αντιπολίτευσης».

«Κάνετε κατάχρηση των θεσμών και του Συντάγματος, για να ικανοποιήσετε τη δίψα σας για εξουσία. Προκαλείτε πολιτική και οικονομική αστάθεια, χωρίς να νοιάζεστε για τη μελλοντική πορεία του κράτους και του λαού» απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ η Ασημίνα Σκόνδρα.

Κυβέρνηση συνεργασίας ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης. «Διότι μόνο μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να βάλει κόκκινες γραμμές και να την πάρουν στα σοβαρά, όταν ξέρουν ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει, όταν δεν μπορούν οι δανειστές να κοιτάζουν και να χαμογελούν προς την εκάστοτε αντιπολίτευση που θέλει να γίνει κυβέρνηση» είπε ο βουλευτής.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούν τη συζήτηση του προϋπολογισμού για να αναδείξουν ως κρίσιμο ζήτημα την ανάγκη προσφυγής σε εκλογές. «Ήδη από τους δανειστές μας τα μηνύματα είναι σαφή. Η εφαρμογή του μνημονίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον για έξι μήνες, ίσως και παραπάνω, ίσως και με άλλες ονομασίες όπως προληπτική γραμμή πίστωσης, ανέφερε η Χαρά Καφαντάρη, ενώ η Ηρώ Διώτη υπερασπίστηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεσμευτήκαμε στη ΔΕΘ σε κάποια πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, μια εφικτή βάση από την οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένα άλλο αριστερό σχέδιο που κοιτά την κοινωνία ανεξάρτητα από την όποια διαπραγμάτευση στο εξωτερικό. Δεν είμαστε στην ιστορική συγκυρία να είναι το πιο επαναστατικό σχέδιο. Είναι, όμως, ένα βασικό βήμα για να μπει φραγμός σε αυτήν τη βαρβαρότητα» είπε η βουλευτής.

«Δύο μέρη μπορούν να συνεννοηθούν, όταν αφετηριακά συμφωνούν σε βασικά ζητήματα», σχολίασε ο Χρήστος Καραγιαννίδης προσθέτοντας: «Η δική μας η διαφωνία είναι βασικότατη ως προς το χρέος και τη βιωσιμότητά του αφού εσείς επιμένετε ότι μπορεί να πληρωθεί, ενώ εμείς λέμε ότι αυτό το χρέος δεν αποπληρώνεται».

Το ΚΚΕ απορρίπτει όχι μόνο τον προϋπολογισμό και την κυβερνητική πολιτική και καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για συντηρητισμό. Είναι χαρακτηριστική η σημερινή ομιλία του Θεοδόση Κωνσταντινίδη που είπε ότι «οι εξαγγελίες στην έκθεση της Θεσσαλονίκης αποτελούν το σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για την επιτομή της συντήρησης της ακραίας φτώχειας, αλλά με φιλανθρωπία βέβαια και με ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία». «Έχετε μπει για τα καλά στη ρότα της διαχείρισης και αυτές δεν είναι κατηγορίες των κομμουνιστών, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα», είπε ο βουλευτής.

Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ο Οδυσσέας Βουδούρης αναρωτήθηκε «γιατί να παρατείνουμε μια προεκλογική περίοδο με την αβεβαιότητα και με τις δυσκολίες που θα δημιουργήσει αυτή στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας», επισημαίνοντας στη σημείο αυτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Κ. Μητσοτάκης: Οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους

«Ο κίνδυνος να κυλήσουμε πίσω ελλοχεύει – κι οι πρώτοι που θα το πληρώσουν θα είστε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μάθατε τίποτε απ’ τον ανοικτό καγχασμό και την ειρωνεία με την οποία αντιμετωπίζονται οι απόψεις σας στο εξωτερικό» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του.

Προέβλεψε ότι κατά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας «οι βουλευτές θα κάνουν το καθήκον τους, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τη φιλολογία περί αποστατών».

Στην ομιλία του, ο κ.Μητσοτάκης παρατήρησε πως η απεμπλοκή της χώρας από τη μνημονιακή επιτήρηση, οφείλεται εν πολλοίς και στην ανυπαρξία μιας ελάχιστης συναίνεσης για το πλαίσιο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Για τον Νίκο Ρωμανό

Πολλοί βουλευτές αναφέρθηκαν στην περίπτωση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Ανάμεσα σε αυτούς ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς (ΣΥΡΙΖΑ) που είπε ότι το κόμμα του καταδικάζει κάθε εντολή ή σκέψη ακόμη για την υποχρεωτική σίτιση του Νίκου Ρωμανού γιατί αυτό συνιστά βασανισμό. Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μπριάνης κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης να δώσουν λύση για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και «γιατί ένα μοιραίο γεγονός μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα στην κοινωνική προσπάθεια και ενότητα».

«Δεν θέλουμε ο Νίκος Ρωμανός να γίνει κανενός είδους σύμβολο. Δεν θέλουμε να γίνει λάβαρο. Δεν θέλουμε να φωνάζουμε αύριο «ο Νίκος Ρωμανός ζει». Θέλουμε ο Νίκος Ρωμανός να ζήσει. Για αυτό αγωνιζόμαστε. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά.