Η διαφαινόμενη αδυναμία της Αθήνας να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο οδηγεί στην παράταση της ισχύος του για χρονικό διάστημα που προς το παρόν δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί. Αυτό δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες καλά ενημερωμένος αξιωματούχος της ευρωζώνης, δίδοντας πλέον νέες διαστάσεις στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το απολύτως ευκταίο ήταν και παραμένει η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην τρόικα έως την ερχόμενη Δευτέρα οπότε θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Δεδομένου όμως ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν ασφυκτικά στενέψει, το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ως προς το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις, άφησε όμως ευθέως να εννοηθεί ότι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει αμέσως η ελληνική κυβέρνηση.

Οσο περισσότερα και σημαντικότερα είναι τα μέτρα αυτά τόσο μικρότερο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει η χώρα στο καθεστώς του Μνημονίου, ενώ τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν χθες στους κοινοτικούς διαδρόμους.

Αλλοι μιλούσαν για παράταση λίγων εβδομάδων, ενώ κάποιοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η παράταση να έχει την εμβέλεια ενός έτους. Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο αξιωματούχο, αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι η ταχύτατη υποβολή του αιτήματος για την παράταση του Μνημονίου από την πλευρά της Ελλάδας.

Με άλλα λόγια, το πέρασμα της Ελλάδας στη μετά το Μνημόνιο εποχή όχι μόνο δεν θα γίνει αυτομάτως, αλλά θα είναι το αποτέλεσμα νέων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές συναρτωμένων προς το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της χώρας.

Τέλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν και κατά πόσον εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση δέσμευση υπέρ της εφαρμογής των όσων συμφωνήσει η τρόικα με τις ελληνικές Αρχές, ο ανώτατος παράγων του Eurogroup απάντησε αρνητικά, λέγοντας μάλιστα ότι σε προεκλογική περίοδο κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα ήταν δόκιμο.