«Εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2016. Μην τρέφετε αυταπάτες ότι θα γίνουν πιο γρήγορα. Στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πιστεύω πως οι βουλευτές όλων των παρατάξεων, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων – για να μην πω αυτό που λέει όλος ο λαός, ότι εάν η ψηφοφορία ήταν μυστική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπαιρνε πολύ περισσότερες από τις διακόσιες ψήφους» ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης της ΔΗΜΑΡ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Εγώ δεν πιστεύω – και δεν πιστεύει κανείς στο Κοινοβούλιο αυτό – ότι υπάρχουν αργυρώνητοι βουλευτές, ή βουλευτές οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν κατά συνείδηση» διευκρίνισε αμέσως μετά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στο κείμενο της επερώτησης, ασκείτο έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, για το ότι, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, εξακολουθούν να μην δρομολογούν την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

H επερώτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Αναπτύσσοντας την επερώτηση, ο Γιάννης Πανούσης επεσήμανε πως «δεδομένου ότι με βάση το Σύνταγμα, η αναθεώρηση ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας από την παρούσα Βουλή, σημαίνει αναγκαστικά ότι η αναθεώρηση αναστέλλεται για απαράδεκτα πολύ χρόνο».

Κατά τις τοποθετήσεις τους, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ απέφυγαν τους έντονους τόνους και τις ευθείες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, με τον Φώτη Κουβέλη να αναγνωρίζει στην ομιλία του, πως η ευθύνη για τη διατύπωση αιτήματος συνταγματικής αναθεώρησης ανήκει στη Βουλή – κάτι που επεσήμανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του.

Επίθεση στην ΝΔ, αλλά περισσότερο στο ΣΥΡΙΖΑ επεφύλαξε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Βασίλης Καπερνάρος, υπενθυμίζοντας πως το αίτημα έναρξης της διαδικασίας αναθεώρησης, χρειάζεται απλώς πενήντα βουλευτές για να υποβληθεί, οι οποίοι θα μπορούσαν να βρεθούν, αν όχι στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τουλάχιστον σε κείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η πρώτη πράξη που έκανε η κυβέρνηση, αμέσως μετά τη λήξη της προβλεπόμενης πενταετίας από την προηγούμενη αναθεώρηση, ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ» υπενθύμισε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωσταντοπούλου.

«Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να διερωτάστε, γιατί δεν ξεκινά με κυβερνητική πρωτοβουλία η συζήτηση, όταν η κυβέρνηση διατρανώνει με τον πλέον κυνικό και ωμό τρόπο, τη διάθεσή της να ισοπεδώσει το Σύνταγμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του, δεν ανέλαβε τέτοια πρωτοβουλία, καθώς για την αναθεώρηση προϋπόθεση είναι μια συναντίληψη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον κορμό του Συντάγματος, που σήμερα απουσιάζει, εξήγησε η βουλευτής.

«Η Περιφερειάρχης σας δηλώνει πως δεν εφαρμόζει ψηφισμένο νόμο. Χειροκροτείτε καταλήψεις, παραβιάζετε το άρθρο 335 του Ποινικού Κώδικα και διάφορα άλλα» απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Τι άλλο πράγμα είναι η υπονόμευση του κορυφαίου πολιτειακού θεσμού, της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά περιφρόνηση στο Σύνταγμα;» συμπλήρωσε.

– «Η ΝΔ έχει καταθέσει 31 σημεία αναθεώρησης στο δημόσιο διάλογο και έχει συστήσει Επιτροπή, που σύντομα θα καταθέσει και την έκθεσή της. Εσείς, αντί να καταθέσετε τη δική σας πρόταση, αναλίσκεστε στο να καταθέτετε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας» απάντησε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

– «Είναι σαφές πως η επερώτηση απευθύνεται στις δύο μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες που υπάρχουν στη Βουλή – της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ» συμπέρανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος. Πρωταρχικός στόχος της αναθεώρησης κατά το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να είναι «όχι απλά να βγούμε από την κρίση, αλλά να μη βιώσει ξανά ο ελληνικός λαός αντίστοιχη κρίση με τη σημερινή».

– «Υπό τους όρους που γίνεται η συζήτηση, ενέχει στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού» υποστήριξε ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ).

«Στόχος είναι να πειστεί ο λαός, ότι για την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, φταίει κατεξοχήν ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, και να δημιουργηθούν ψεύτικες προσδοκίες, ότι με έναν άλλο τρόπο λειτουργίας θα υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων».

Στο σκεπτικό της ΔΗΜΑΡ, όπως το ανέπτυξαν οι βουλευτές της με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα μπορούσε να εξασφαλίσει «τόνωση του πολιτικού συστήματος και απομάκρυνση παθογενειών που το έχουν προσβάλει και έχουν κάνει τους πολίτες να του στρέψουν την πλάτη».

Ανάμεσα στις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, συγκαταλέγονται αυτή του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του βουλευτή και εκείνης του υπουργού, η μείωση του αριθμού των εδρών σε διακόσιες, η καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η καθιέρωση της «απλής και ανόθευτης αναλογικής» με κατάργηση του bonus των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα, η αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία και την ποινική ευθύνη των υπουργών, η λειτουργία της Βουλής ως «κυβερνώσας Βουλής», μια νέα ρύθμιση για τον «βασικό μέτοχο» των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΔΗΜΑΡ αντιτίθεται στην «συνταγματοποίηση της οικονομίας»: «Δεν μπορεί να συνταγματοποιείται το οικονομικό σύστημα και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία της οικονομίας» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.