Το περίφημο Plan B του ΣΥΡΙΖΑ στη στρατηγική διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προκαλεί ταραχή στα διεθνή funds. Οχι τόσο γιατί κρίνεται εξωπραγματικό και ανεδαφικό, αλλά κυρίως διότι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ όταν «ανακρίθηκαν» -οικειοθελώς και ξεχωριστά –από διεθνή funds απέφυγαν επιμελώς να το αποκαλύψουν.

Πρακτικά, Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός δεν θέλησαν να περιγράψουν τα επόμενα βήματα του κόμματός τους σε περίπτωση αδιεξόδου στις συνομιλίες μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με εταίρους και μη.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια αίσθηση ανασφάλειας, ιδίως σε hedge funds και διεθνείς οίκους, κυρίως για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές πρόγραμμα και προτάσεις ή εάν θα βαδίσει στα τυφλά. Και φυσικά η ανησυχία εντάθηκε όταν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν αυτό που έχουν πει πολλές φορές και στο εσωτερικό της χώρας, ότι δηλαδή θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Προοπτική που συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα των διεθνών επενδυτών.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ. Η ταραχή των οίκων δεν προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Κουμουνδούρου. Αν εξαιρέσει κανείς το σημείο με το περίφημο e-mail στελέχους του επενδυτικού οίκου Capital που περιέγραφε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κάτι παραπάνω από καταστροφικό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις αναφορές των διεθνών οίκων. Στάθηκε περισσότερο στη συνωμοσιολογική διάσταση ορισμένων αναφορών, επιμένοντας ότι ο κ. Σπόνερ που συνέταξε το e-mail για την επικινδυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε πέρυσι την Ελλάδα και συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα τον συγκεκριμένο «άδειασε» η ίδια η εταιρεία του, χαρακτηρίζοντας χθες το βράδυ ως «προσωπικές» τις απόψεις του.

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου στέκονται περισσότερο στο γεγονός των συναντήσεων των στελεχών τους και όχι στο εάν τα funds ενστερνίζονται ή όχι τις απόψεις τους. «Εκείνο που ενδιαφέρει εμάς είναι ότι γινόμαστε αποδεκτοί. Ελπίζουμε σε δεύτερο χρόνο να γίνουν αποδεκτές και οι απόψεις μας» σχολιάζουν προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά στις συναντήσεις (64) των funds συνολικά με τον Γιώργο Σταθάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πιέστηκε πολύ για το εάν το κόμμα του έχει έτοιμο Plan B στην περίπτωση αδιεξόδου, το οποίο θεωρούν περίπου ως δεδομένο, αφού η αρχική πρόταση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζεται στην απομείωση, δηλαδή σε νέο κούρεμα του χρέους.

Τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο κ. Μηλιός (συναντήθηκε με περίπου 20 funds) δεν θέλησαν να μπουν σε λεπτομέρειες για το Plan B. O πρώτος απάντησε μόνο αορίστως ότι «προέχει το αμοιβαίο συμφέρον, καθώς η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια».

Σε ό,τι αφορά την ουσία των απαντήσεων των δύο οικονομολόγων, αυτή αποτυπώνεται σχεδόν πλήρως στο report της Bank of America – Merrill Lynts το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Αρχικώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει κούρεμα του χρέους και παράταση του χρόνου αποπληρωμής και επιπλέον θα αξιώσει από την ΕΚΤ να μετακυλίσει τα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό της.

ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ. Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Η διαβεβαίωση των εκπροσώπων του είναι ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερά στο ευρωπαϊκό νόμισμα. ΟΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ της κρίσης επίπεδα και το ίδιο θα επιδιώξει και για τις συντάξεις.

Θα επιμείνει σε ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα που εστιάζεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα εξωθήσει τις τράπεζες στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ουσιαστικά θα τις αναγκάσει να επεκτείνουν τον δανεισμό, αφού πλέον έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν περάσει επιτυχώς τα στρες τεστ.

Ο Θάνος Βαμβακίδης, το στέλεχος της Merrill Lynts που συντόνιζε ένα από τα τραπέζια με συμμετέχοντα τον κ. Σταθάκη, μιλώντας στον Βήμα FM σημείωσε πως τα όσα καταγγέλλει ο εκπρόσωπος της Capital δεν ελέχθησαν στη συνάντηση και δεν αντιπροσωπεύουν όσα ειπώθηκαν. Για την εμφάνιση Σταθάκη είπε ότι εξήγησε το ήδη γνωστό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας και από την πλευρά του ότι το άγνωστο και η αβεβαιότητα τρομάζουν τις αγορές.

Ο Γιάννης Μηλιός σχολίασε τον θόρυβο που δημιουργήθηκε λέγοντας ότι πρόκειται για ακραίες πληροφορίες που δεν είναι σίγουρο ότι προέρχονται από τραπεζίτες ή funds. Ο Γιώργος Σταθάκης είπε για το «καυτό» e-mail ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και απέδωσε στην ανάγκη επικοινωνιακής κάλυψης της αποτυχίας της κυβέρνησης στο Παρίσι τα όσα διοχετεύθηκαν με «στημένες διαρροές».

Αυτό που ενδιαφέρει πάντως την Κουμουνδούρου είναι ότι έχει αποκτήσει πλέον ένα διεθνές ακροατήριο το οποίο εμφανίζεται πρόθυμο να ακούσει τις απόψεις της, και αυτό διότι στοιχηματίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στις επόμενες εκλογές. «Θα πηγαίνουμε όπου μας καλούν» αναφέρουν δηκτικά παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανησυχία»

«Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία για το άγνωστο εκ μέρους των αγορών» σχολίασε ο Θάνος Βαμβακίδης, στέλεχος της Merrill Lynch

«Βομβαρδισμός»

Ο Γ. Σταθάκης έλεγε στους συνομιλητές του ότι δέχθηκε βομβαρδισμό ερωτήσεων για το Plan B του ΣΥΡΙΖΑ