Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκάλεσε η καταγγελία της βουλευτή των ΑΝΕΛ Σταυρούλας Ξουλίδου περί απόπειρας χρηματισμού της με 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την καταγγελία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατονόμασε το πρόσωπο που επιχείρησε τη δωροδοκία.

Κατόπιν αυτών, όλα δείχνουν ότι ανοίγει εκ νέου ο φάκελος «κουμπαράς», δηλαδή η δικαστική διερεύνηση καταγγελιών, περί σχεδίου χρηματισμού βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στις οποίες είχε προχωρήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρλέτης, επικαλούμενος δημοσίευμα.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης κλήθηκε σειρά πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων να καταθέσουν στοιχεία, ωστόσο δεν προέκυψε κάτι και ο φάκελος μπήκε στο αρχείο.

Η υπόθεση φαίνεται να ξεπαγώνει, όμως, μετά τις καταγγελίες από τους ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αποκάλυψε ότι βουλευτής του κόμματός του δέχθηκε πρόταση να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναντι χρηματικού ποσού. Στη συνέχεια, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου αποκάλυψε ότι είναι εκείνη που δέχθηκε την απόπειρα χρηματισμού. Όπως είπε, «γαλάζιο» στέλεχος τής πρότεινε να πάρει τρία εκατομμύρια ευρώ «δωράκι», προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης, η κ. Ξουλίδου επανέλαβε την καταγγελία και σημείωσε ότι υπήρξε «αλληλογραφία» με το «γαλάζιο» στέλεχος μέσω Facebook.

Σε άλλη τηλεοπτική του παρέμβαση, το βράδυ της Τρίτης, ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε την ταυτότητα του προσώπου που επιχείρησε τον χρηματισμό. Όπως είπε, πρόκειται για στενό συνεργάτη υπουργού της κυβέρνησης.

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση από τη δικαιοσύνη, ενώ ανέφερε ότι έχει καταθέσει στον εισαγγελέα για τη συγκεκριμένη καταγγελία, αλλά -όπως είπε- δεν διέθετε στοιχεία για να την στηρίξει. Επιπλέον, ανέφερε ότι για την υπόθεση έχει ενημερώσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά.

Παράλληλα, η Σταυρούλα Ξουλίδου δήλωσε ότι το «γαλάζιο» στέλεχος που επιχείρησε να την χρηματίσει της έστειλε e-mail, στο οποίο αναφέρεται ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Μελάς έχει χρηματιστεί για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Παναγιώτης Μελάς παρενέβη στην τηλεοπτική εκπομπή για να διαψεύσει την καταγγελία. Έκανε λόγο για αισχρότητες και ψεύδη, και ζήτησε τα στοιχεία του «γαλάζιου» στελέχους που έστειλε το e-mail στην κ. Ξουλίδου. Προειδοποίησε, δε, για μηνύσεις, κάνοντας λόγο για κακοήθειες και συκοφαντίες.

Στην υπόθεση παρενέβη και ο ανεξάρτητος βουλευτής -προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ- Γιάννης Νταβρής, ο οποίος εξαπέλυσε βολές κατά του Π.Καμμένου. Μιλώντας στο Mega ο κ. Νταβρής έκανε λόγο για «έξη από πλευράς Καμμένου να κατηγορεί όποιον δεν συμφωνεί μαζί του για χρηματισμό».

«Η χώρα περνά δύσκολα και εμείς ασχολούμαστε με τις πολιτικές καντρίλιες του κ. Καμμένου. Η κ. Ιατρίδου, που είχε κληθεί από τον εισαγγελέα, θα έπρεπε να τα είχε καταθέσει αυτά. Τα ήξεραν από πριν» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η λογική λέει ότι δεν γίνονται τέτοια πράγματα μέσω Facebook.

Κατόπιν όλων αυτών, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε να ερευνηθεί εάν συντρέχει λόγος για ανάσυρση από το αρχείο της δικογραφίας και επανεξέτασης της υπόθεσης, την οποία έκλεισε πριν από λίγες εβδομάδες ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έκρινε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας βουλευτού.

Η εισαγγελική παραγγελία της κυρίας Κουτζαμάνη έχει ως εξής:

«Με αφορμή καταγγελία της Βουλευτού του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) κ. Σ. ΞΟΥΛΙΔΟΥ, τις βραδυνές ώρες της 25ης Νοεμβρίου 2014 στην εκπομπή «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» του τηλεοπτικού σταθμού BLUE SKY, περί απόπειρας δωροδοκίας της, την οποία (καταγγελία) επιβεβαίωσε τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια της ίδιας ως άνω εκπομπής και ο Αρχηγός του ανωτέρω κόμματος κ. Π. Καμμένος, παρακαλούμε, να εξετάσετε εάν συντρέχει περίπτωση ανάσυρσης εκ του αρχείου της δικογραφίας, που σχηματίσθηκε με την 4265/13-10-2014 παραγγελία μας και επανεξέτασης της υπόθεσης, κατ΄άρθρο 43 παρ. 5 Κ.Ποιν.Δ., ενημερώνοντάς μας σχετικά. Συνημμένα σας διαβιβάζουμε και σχετικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου.»