Στην πιθανότητα παράτασης του Μνημονίου για λίγες ημέρες ή εβδομάδες και μετά το τέλος του έτους, για τεχνικούς λόγους, αναφέρθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η τελευταία δόση να εκταμιευθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν, για τεχνικούς λόγους, δεν έχουν ολοκληρωθεί ορισμένες διαδικασίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια παράταση, αλλά όχι νέο Μνημόνιο» δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Σκοπός είναι και η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί. Αλλά νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο. Δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επίσης, επεσήμανε την δυσκολία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις.

«Μας ενημέρωσε η αντιπροσωπεία για τις συζητήσεις στο Παρίσι, οι οποίες ήταν δύσκολες βέβαια, αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής τελικής διαπραγμάτευσης» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και συνέχισε: «Ο,τι κάνουμε, το κάνουμε με μόνο κριτήριο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Το βασικό μας, αυτή τη στιγμή, ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης. Θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας σε σχέση με μισθούς και συντάξεις. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, ώστε τα θετικά στοιχεία που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος, να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Γιατί αυτό που λέμε, μπορεί να φαίνεται λίγο «τεχνικό», αλλά είναι κάτι πολύ ανθρώπινο και πάρα πολύ απλό. Αυτό συνδέεται με όλες τις επιχειρήσεις, με όλες τις δουλειές και με τις αγωνίες όλων των εργαζομένων και όλων των ανέργων και όλων των παιδιών που ψάχνουν να βρουν μία χώρα η οποία τους δίνει ξανά ευκαιρίες και είναι μία αξιοπρεπής και ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρώπη.Όποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα, ότι μπορεί κανείς να κάνει μία εύκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, ή τις αγορές κάνει λάθος. Χρειάζεται, λοιπόν, ψυχραιμία, χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα, γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια, λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Για να έχουμε ισχύ και πειστικότητα και για να μπορέσουμε να κερδίσουμε σε αυτό το «μπρα ντε φερ» που γίνεται, πρέπει να έχουμε πίσω μας την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να παράγουμε εμείς συνεχώς αστάθεια».

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, πραγματοποιήθηκε υπό το φως των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

Στόχος ήταν να γίνει μία συνολική επισκόπηση των δεδομένων, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι με την τρόικα, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, κυρίως λόγω της στάσης του ΔΝΤ, που επιμένει στις αιτιάσεις του για το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μετείχε στις διαβουλεύσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη πως η κυβέρνηση «δεν δέχεται εξάμηνη παράταση του μνημονίου».

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε πως «αν χρειαστεί μπορεί να δοθεί παράταση τεχνικής φύσης για έναν μήνα στο Μνημόνιο».

Υπό αυτό το κλίμα εκτιμάται ότι, όσο η εκκρεμότητα με την τρόικα παρατείνεται, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο έκτακτων πολιτικών εξελίξεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5, η οποία -δεδομένου ότι παραμένει η εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα- κάλεσε σε δημιουργία «εθνικού μετώπου για τις συζητήσεις απέναντι στην τρόικα» και πρότεινε να επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο Δεκέμβριο και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές.

O Βαγγέλης Βενιζέλος, πάντως, στις δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής απάντησε: «Οχι, όχι. Οπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Στο Παρίσι

Οι συνομιλίες στη γαλλική πρωτεύουσα δεν κατέληξαν σε συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και τηλεδιασκέψεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του Παρισιού δεν κατέληξε σε συμφωνία αν και υπήρξε σύγκλιση σε πολλά θέματα κυρίως λόγω της στάσης του ΔΝΤ, που επιμένει στις αιτιάσεις του για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Πίσω από αυτή την στάση διαβλέπουν την πρόθεση του ΔΝΤ να μην αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και από την Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα καλυφθούν χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων και επικαλείται τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν πάλι υπήρχε διαφωνία, αλλά τελικά η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της όπως πιστοποιούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 και 2014 που μάλιστα επιτεύχθηκαν νωρίτερα από τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα επιμείνει προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές που να μην επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία και να μην υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας η οποία ανέκαμψε και έχει ήδη μπει σε φάση ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Στόχος είναι πάντα μία συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου ή σε κάθε περίπτωση πριν από την προεδρική εκλογή και χωρίς να υπάρξει εμπλοκή στις υποχρεώσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση όμως λαμβάνει υπόψη της και την εσωτερική πολιτική κατάσταση και ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την Βουλή. Επίσης ότι έχει μπροστά της την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μία δύσκολη συμφωνία θα επιβαρύνει το πολιτικό περιβάλλον με δεδομένο μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην θέση της για πρόωρες εκλογές.

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας προκαλεί προβληματισμό στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης με αρκετούς βουλευτές να μην αποκλείουν πλέον απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.

Είναι, δε, κοινή πεποίθηση ότι οι δανειστές δεν τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις με πρώτη την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι αρκετοί, μάλιστα, οι βουλευτές που εκτιμούν ότι η τρόικα δεν διαπραγματεύεται απλώς με την κυβέρνηση, αλλά στέλνει μηνύματα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.