Με ξεσκόνισμα του σχεδίου του προϋπολογισμού από τους ελεγκτές της τρόικας ξεκίνησε χθες το απόγευμα ο νέος κύκλος της παρισινής διαπραγμάτευσης. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση, που έχει ωστόσο και χαρακτηριστικά «ανάκρισης», ενώ ευελπιστούν ότι το ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα θα αποδειχθεί μια γέφυρα για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Στη βάση αυτή, στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν προσδοκίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Παρίσι –από την κυβερνητική αποστολή προβάλλουν κυρίως τα μηνύματα που εκπέμπει από μόνη της η συνάντηση ως κίνηση που ξεμπλοκάρει μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Η επιμονή των ελεγκτών, εξάλλου, να περάσουν από το μικροσκόπιο και να ζυγίζουν κάθε στοιχείο του προϋπολογισμού φανερώνει ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί κυρίως για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί το 2015 και από το οποίο θα εξαρτηθεί, συνακόλουθα, εάν θα καταγραφεί ή όχι δημοσιονομικό κενό.

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα έργο που το έχει ξαναζήσει το οικονομικό επιτελείο, αφού και την προηγούμενη χρονιά η διαπραγμάτευση είχε κολλήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, συνεπώς, γύρω από το ύψος του δημοσιονομικού κενού. «Το ζητούμενο είναι να φύγουμε από το Παρίσι με τους ελεγκτές να έχουν έρθει πιο κοντά στις θέσεις μας» τόνιζε χθες το βράδυ μέλος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική ομάδα θα επιμείνει κατά τη διήμερη διαπραγμάτευση ότι δεν υπάρχει κενό και το μήνυμα αυτό εξέπεμψε ουσιαστικά και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έχει το κεντρικό πρόσταγμα και στη νέα παρισινή εκστρατεία. «Κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε. Το ζήτημα είναι η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται με δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε και πρόσθεσε με έμφαση: «Το δημοσιονομικό κενό είναι θέμα που θα κλείσει».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι προφανές ότι το ειδικό βάρος της διαπραγμάτευσης θα αναζητηθεί στο πεδίο του Ασφαλιστικού, των αλλαγών στα εργασιακά , στο νέο μισθολόγιο και στις απολύσεις στο Δημόσιο, εξού και η σκυτάλη τω συζητήσεων περνάει σήμερα στον υπουργό Απασχόλησης Γιάννη Βρούτση και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα παράσχει εκ νέου διαβεβαιώσεις για τη συμπλήρωση των 15.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους.

ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Για τα τεκταινόμενα στο Παρίσι, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονταν ώς αργά χθες το βράδυ σε ανοικτή γραμμή με την κυβερνητική αντιπροσωπεία (Χαρδούβελης, Μαυραγάνης, Λαζαρίδης, Παπασταύρου και Πρωτόπαπας), ενώ τονιζόταν ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για υπαναχωρήσεις από τις βασικές κόκκινες γραμμές και απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων ή απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Οι ίδιες πηγές αναγνώριζαν ότι ένα αδιέξοδο στο Παρίσι που δεν θα επέτρεπε την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα θα προκαλούσε αλυσίδα προβλημάτων τα οποία θα έπρεπε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να αντιμετωπίσουν σε πολιτικό επίπεδο.