Με βάση τα σημερινά δεδομένα καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει πίσω, κάτι που δεν αποκλείει την πιθανότητα επίσημης διάσπασης. Μετά την πρόταση-βόμβα του πρώην πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητεί έκτακτο συνέδριο του Κινήματος και αμέσως μετά εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση, γίνεται σαφές ότι ο Βενιζέλος δεν θα δώσει στον Παπανδρέου αυτό που επιθυμεί.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη για να απαντήσει στον πρώην ήταν συγκρατημένη, όχι ιδιαίτερα επιθετική, ενώ φανέρωνε και αιφνιδιασμό. Ισως γιατί στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γ. Παπανδρέου δεν είπε κουβέντα για συνέδριο ΠΑΣΟΚ και αλλαγή ηγεσίας κι επέμεινε απλώς ότι «θέλω περισσότερο ΠΑΣΟΚ» σε σχέση με τη Δημοκρατική Παράταξη.

Αίτημα που ο Βαγγέλης Βενιζέλος μάλλον είχε αποφασίσει να ικανοποιήσει υιοθετώντας έναν τίτλο τύπου ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη για το νέο κεντροαριστερό σχήμα και την κάθοδό του στις εκλογές.

Οταν ωστόσο πέρασε το αρχικό μούδιασμα, ο Βενιζέλος αποφάσισε ότι όχι μόνο δεν θα προκαλέσει το σοκ που επιζητεί η πλευρά Παπανδρέου, αλλά αντιθέτως θα προωθήσει με μεγαλύτερο πείσμα τη διαδικασία συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης επιδιώκοντας ακριβώς αυτό που θέλει να αποτρέψει η απέναντι πλευρά.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όταν ενημερώθηκε σχετικά με την πρόταση Παπανδρέου, βρισκόταν καθ’ οδόν προς Θεσσαλονίκη από τη Γουμένισσα του Κιλκίς όπου είχε μιλήσει νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής. Εγραψε μόνος του την απάντηση και την έστειλε με e-mail στον Δημήτρη Καρύδη για να προωθηθεί.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα κάνει διαγραφές ούτε επιπλήξεις. Θα αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους, περιμένοντας, σύμφωνα με προβεβλημένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, να διαπιστώσει πόσοι βουλευτές και ποια στελέχη θα ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό.

Προς το παρόν, στρατόπεδο επέλεξαν με σαφήνεια οι Μιχάλης Καρχιμάκης και Θάνος Μωραΐτης. Κάτι που δεν προκάλεσε καμία έκπληξη για την ηγεσία που υπολογίζει στους προσεγγίζοντες την παπανδρεϊκή πλευρά συνολικά έξι βουλευτές –ανάμεσά τους κι ένας υπουργός.

Στο βενιζελικό ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η στάση του Γιώργου Παπανδρέου ενδεχομένως να τους βγει και σε καλό. «Το έντιμο είναι να αποχωρήσουν» λένε στελέχη που στηρίζουν την ηγεσία καυτηριάζοντας το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός «επαναστάτησε» για το ΠΑΣΟΚ ενώ τα τελευταία δύο χρόνια δεν μετείχε καν στις κομματικές συνεδριάσεις. Τού προσάπτουν δε πρόκληση αναστάτωσης συνολικότερα στη χώρα «την ώρα που δεν γυρίζει η τρόικα επιμένοντας σε δημοσιονομικό κενό ύψους 2,6 δισ. ευρώ».

Ο ΣΗΜΙΤΗΣ. Για το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου ενδεχόμενη αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου ενδεχομένως να απελευθερώσει υγιείς εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που κινούνται γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ευελπιστούν δε ότι με τον Παπανδρέου εκτός ο πρώην πρωθυπουργός θα ενταχθεί πιο ενεργά στη διαδικασία ανασύστασης της Δημοκρατικής Παράταξης συμμετέχοντας δυναμικά ακόμη και στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ενεργοποίησε την ωρολογιακή βόμβα και περιμένει. Στο περιβάλλον του θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στριμωγμένος πολιτικά από τις συνολικότερες εξελίξεις στη χώρα και την απειλή των εκλογών δεν θα ρισκάρει την απουσία του πρώην πρωθυπουργού. Η εκτίμηση είναι πως ο Βενιζέλος θα επιχειρήσει έναν συμβιβασμό για να κατεβάσει το κόμμα με αξιοπρέπεια ώς τις εκλογές.

Ο σχεδιασμός της πλευράς Παπανδρέου θέλει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων να εκδηλώνεται ένα κύμα αμφισβήτησης του Βαγγέλη Βενιζέλου με στόχο να αποτραπεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και να μετεξελιχθεί σε έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Το σχέδιο αυτό καλούνται να υπηρετήσουν Νομαρχιακές Επιτροπές –οι οποίες σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν καμία ισχύ –και στελέχη που θα βγουν δημοσίως ακόμη και με υπογραφές ζητώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διάσωση του παραπαίοντος ΠΑΣΟΚ.

ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ. Οι παπανδρεϊκοί δεν σχεδιάζουν νέο κόμμα -προσώρας. Επιδιώκουν την ανάκτηση του ελέγχου του ΠΑΣΟΚ. Και σύμφωνα με στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, η αναφορά σε εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση μετά το συνέδριο δεν αφορά τίποτε άλλο από την επανεκλογή Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος

.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επιστολή του προς τον Βενιζέλο διευκρινίζει ότι θα υπηρετήσει μέχρι τέλους (εκλογές) την αποστολή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που του εμπιστεύθηκε ο λαός. Ομως η Χαριλάου Τρικούπη διατηρεί επιφυλάξεις ως προς αυτό και θεωρεί ότι η απόρριψη της πρότασης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε άτακτες κινήσεις δημιουργίας κόμματος και επισημοποίηση της διάσπασης.

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο Παπανδρέου δεν μπορεί να προκαλέσει έκτακτο συνέδριο γιατί απαιτούνται υπογραφές 60 μελών της ΚΕ του κόμματος που όμως δεν υπάρχουν. Και προσθέτουν ότι με τη σπουδή του να απαντήσει με όρους στον Β. Βενιζέλο αυτοεγκλωβίστηκε σε έναν μονόδρομο από τον οποίο δύσκολα θα δραπετεύσει.