Σε ευθεία αμφισβήτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου προκαλώντας τον να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση.

Στην πρότασή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη διαφωνία του με τις διεργασίες που συντελούνται σήμερα στο Κίνημα και κάνει λόγο για «οβιδιακές μεταμορφώσεις» του κόμματος. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα πολιτικό και δημοκρατικό σοκ για να ανανήψει και προτείνει την προκήρυξη έκτακτου ανοιχτού συνεδρίου – το οποίο θα χαρακτηρίζεται συνέδριο έκτακτων αποφάσεων και θα συνοδεύεται με προσκλητήριο συμμετοχής προς όλους όσοι σήμερα είναι εντός ή εκτός του Κινήματος. Στην ουσία δηλαδή ζητάει να μη γίνει το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει ότι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασιστούν τα πάντα: «Στίγμα, φυσιογνωμία, θέσεις, σύμβολα, δομή και πρόσωπα». Και ακολούθως ρίχνει τη βόμβα προτείνοντας μετά το συνέδριο εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Πάντως, διευκρινίζει ότι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα τιμήσει μέχρι τέλους την αποστολή που του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες υπονοώντας ότι ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις θα παραμείνει βουλευτής έως τις επόμενες εκλογές.