Ο υπολογισμός –προς το παρόν –φαίνεται απλός στους αισιόδοξους «μαγείρους» της Βουλής: 165 «ναι» + 11 «ερωτηματικά/ μάλλον ναι» = 176. Λείπουν δηλαδή τέσσερις βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλλοι –πιο απαισιόδοξοι ή περισσότερο προσγειωμένοι –«βγάζουν» τους βουλευτές τού «ναι στον Πρόεδρο» σε 173 με 174. Υπάρχουν όμως και οι πιο τολμηροί –που δεν διστάζουν να κάνουν την πρόγνωση-ματ: «183 βουλευτές θα στηρίξουν την εκλογή του»…

Οπως κι αν διαμορφώνεται σε αυτή τη φάση ο αριθμός των «πρόθυμων» για εκλογή Προέδρου βουλευτών, στο πρωθυπουργικό «αρχηγείο» μια αλυσίδα ανθρώπων έχει ενεργοποιηθεί: παίρνουν τον σφυγμό των βουλευτών, ενημερώνουν τον Αντώνη Σαμαρά και μετά ξεκινούν πάλι από την αρχή. Οι «γιάφκες» του Πρωθυπουργού ωστόσο βρίσκονται κυρίως εκτός του Μαξίμου.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Η αυτοπεποίθηση του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι τυχαία. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει συνομιλητής του. Μάλιστα επιμένει πως η αισιοδοξία του εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα και πληροφορίες, διαβεβαιώσεις –ατομικές ή συλλογικές.

Υπάρχουν άλλωστε ορισμένοι μη κυβερνητικοί βουλευτές, από εκείνους που θα καθορίσουν με την ψήφο τους το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Φεβρουαρίου που διατείνονται ότι έχουν δει τον Σαμαρά.

Ο τρόπος συλλογής πληροφοριών στο πρωθυπουργικό «αρχηγείο» είναι μια σύνθετη διαδικασία και διεξάγεται με όρους ιεροτελεστίας. Περιλαμβάνει βουλευτές και πολιτικούς παράγοντες, συνεργάτες του στο Μαξίμου, τοπικούς παράγοντες σε νομούς. Αυτοί μεταφέρουν στον Πρωθυπουργό το κλίμα που κυριαρχεί στους βουλευτές που προέρχονται από τη δεξαμενή εκείνων των εθνικών αντιπροσώπων που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής –ή έχουν προσωπικές επαφές μαζί τους (δηλαδή ανεξάρτητους βουλευτές, ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές, Ανεξάρτητους Ελληνες, δημαρίτες).

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ο Αντώνης Σαμαράς διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πολιτικών –ή μη –προσώπων σε όλη την Ελλάδα από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης. Οι περισσότεροι από αυτούς, μάλιστα, συνομιλούν απευθείας μαζί του στο προσωπικό κινητό του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Αλλες κοινοβουλευτικές πηγές υποστηρίζουν πως όλες οι τελευταίες εκτιμήσεις στο θέμα της προεδρικής εκλογής συνηγορούν στο ότι οι 180 θα φανούν από την πρώτη ψηφοφορία. Οπως λένε, αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη δεν έγκειται στο υποθετικά καλό κλίμα που τυχόν θα προκύψει τους προσεχείς μήνες στον χώρο της οικονομίας –κάτι που θα ήταν ικανό να διαμορφώσει την ατμόσφαιρα ώστε να στηρίξουν και μη κυβερνητικοί βουλευτές την εκλογή Προέδρου.

Στην κυβέρνηση ποντάρουν στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει ακόμη τους πολίτες ότι έχει στιβαρή και εφαρμόσιμη λύση και εκτιμούν ότι οι τελευταίες παλινωδίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης –βλ. δηλώσεις Αλέξη Μητρόπουλου και Γιώργου Σταθάκη –μάλλον δείχνουν πως φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της σε μια κυβερνητική σύμπραξη έπειτα από εκλογές.

Οι άνθρωποι του Προέδρου

Δηµήτρης Σταµάτης

Ο υπουργός Επικρατείας συνομιλεί με όλους τους βουλευτές που δυνητικά θα μπορούσαν να στηρίξουν την εκλογή Προέδρου. Θα έλεγε κανείς ότι έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την αποστολή «της εύρεσης και της πειθούς». Κάνει άλλωστε πολύ περισσότερες συναντήσεις –και όχι μόνο το ραντεβού με την Ελενα Κουντουρά στο Παγκράτι, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό. Και από τις δύο πλευρές τότε, άλλωστε, θέμα της συνάντησης ειπώθηκε ότι ήταν η πρόταση της βουλευτού των ΑΝΕΛ να συσταθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων υποεπιτροπή που θα διεκδικήσει καλύτερες υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Ως ο πιο επιτυχημένος γενικός γραμματέας που πέρασε από τη ΝΔ, διατηρεί ακόμη άριστες επαφές με τους παλαιούς νεοδημοκράτες βουλευτές που είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν είτε μεταπήδησαν στους ΑΝΕΛ. Παράλληλα, εξαιτίας του θεσμικού του ρόλου θεωρείται καλός συνομιλητής με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής περνούν άλλωστε όλοι. Σε συζητήσεις, πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται για την ώρα συγκρατημένος. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι το τοπίο θα σταματήσει να είναι ομιχλώδες και αβέβαιο με την ανακοίνωση ενός καλού ονόματος. Φυσικά, πριν από αυτό προηγείται η ψήφιση του προϋπολογισμού και το Eurogroup. Είναι κι αυτά δύο παράμετροι, δεν ξεχνά να επισημάνει.

Θανάσης Μπούρας

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, λόγω και του γεγονότος ότι η έδρα του είναι στη Βουλή, συνομιλεί με τους πάντες. Ο προσιτός χαρακτήρας του μάλιστα τον μετατρέπει συχνά και σε εξομολογητή των βουλευτών. Ανήκει στην πτέρυγα των «αθεράπευτα αισιόδοξων» της κυβέρνησης στο θέμα της προεδρικής εκλογής.

Κώστας Μαρκόπουλος

Από την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στη ΝΔ τα σύννεφα στη σχέση του με τον Σαμαρά διαλύθηκαν. Ο βουλευτής –ο οποίος είχε μεταπηδήσει στους ΑΝΕΛ και ξαναγύρισε πίσω –αναδεικνύεται σε πρόσωπο-κλειδί της προεδρικής μάχης. Και αυτό γιατί είναι γνώστης δύο ειδικών κατηγοριών βουλευτών που θα παίξουν ρόλο: των βουλευτών των ΑΝΕΛ και των ανεξάρτητων βουλευτών εκλεγμένων είτε με το κόμμα του Καμμένου είτε με τη ΝΔ. Σε όλο αυτό ρόλο παίζουν οι προσωπικές σχέσεις, αφού το διαζύγιό του από τους ΑΝΕΛ ήταν βελούδινο.

Νίκος Τσούτσιας

Είναι «το μάτι και το αφτί» του Σαμαρά στη Βουλή. Ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στο Κοινοβούλιο είναι από εκείνους που βλέπουν από τους πρώτους τη χαρτογράφηση της προεδρικής εκλογής. Και αυτό γιατί όχι μόνο συνομιλεί με βουλευτές και αφουγκράζεται το κλίμα, αλλά και γιατί, ασκώντας τη δημοσιογραφία, είναι στη Βουλή από το 1990, επομένως λόγω αυτής της ιδιότητας είναι συνομιλητής και βουλευτών από τον χώρο των ανεξάρτητων και των ΑΝΕΛ.