Ο προβληματισμός αυτός βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των Αμερικανών όπως κατέστη σαφές και στις επαφές που είχε πριν από μερικές ημέρες στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τη Σύνοδο υπουργών Εσωτερικών ΕΕ – ΗΠΑ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Από τις συναντήσεις του αρμόδιου επιτρόπου τόσο με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ όσο και με τη Λίζα Μονάκο, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, προέκυψε έντονη ανησυχία των Αμερικανών για τους τζιχανιστές που μπαινοβγαίνουν από την Ευρώπη στη Συρία και αντίστροφα. Οι Αμερικανοί φέρεται να υπολογίζουν τους τζιχαντιστές σε 2.500 ανά την Ευρώπη ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασαν προβληματισμό ότι μεγάλες ομάδες εξτρεμιστών χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τα Βαλκάνια, και κυρίως την Αλβανία και το Κόσοβο.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση του Δ. Αβραμόπουλου θα είναι να προωθήσει αμέσως τη νομοθεσία για ευρωπαϊκό PNR. Προηγουμένως, θα πρέπει να συγκεράσει τις απόψεις για ένα ζήτημα που είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο και αμφισβητείται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία. Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας του θέματος είναι ότι η πρώτη επιστολή που έλαβε ο έλληνας επίτροπος αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του προήλθε από τους πιλότους των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίοι έχουν απευθύνει έκκληση για προστασία των πτήσεων.

Χώρες όπως η Γερμανία τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου. Η σχετική νομοθεσία όμως απαιτεί έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια και την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE). Δεδομένου μάλιστα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι η σχετική οδηγία για την κράτηση προσωπικών στοιχείων αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη.