«Όσο η σημερινή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παραμένει θεατής στο δικό της στρατηγικό – και θα έλεγα και ιστορικό – διέξοδο, όσο εξακολουθεί να απαντά στις σημερινές προκλήσεις με τα συντηρητικά αντανακλαστικά της δεκαετίας του ’90, τόσο θα χάνει το βηματισμό της με την Ιστορία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Δικτύου Transform Europe! που διεξάγεται στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε μάλιστα ότι «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για να υπάρξει, θα πρέπει ν’ αλλάξει. Διαφορετικά, θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, ακριβώς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου».

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «η ιστορική και πολιτική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να χρησιμεύσει στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες», ενώ γενικά «η σημερινή σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στον ιστορικό της ρόλο, αλλά υποβαστάζει το νεοφιλελευθερισμό. Δηλαδή, την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας, που πνίγει την Ευρώπη».

Αναφερόμενος και στην ιστορική ανακολουθία της σοσιαλδημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι «όταν μια ιστορική πολιτική δύναμη, πάψει να εκπροσωπεί τα κοινωνικά συμφέροντα που ιστορικά εκπροσώπησε, τότε αργά ή γρήγορα αντικαθίσταται από τις δυνάμεις που μπορούν να τα εκπροσωπήσουν αυθεντικά. Γιατί η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνεται τα κενά».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας: «Η επικείμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για το συνολικό, πολιτικό αναπροσανατολισμό των προοδευτικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό Νότο. Η ακίνητη Ευρώπη της τρόικας και των Μνημονίων σύντομα θα μετακινηθεί σε πιο προοδευτική κατεύθυνση.

»Από τη περιφέρεια της Ευρώπης μπορεί να ξεκινήσει η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ιρλανδία με το Σιν Φέιν. Στην Ισπανία με τους Podemos και την Ενωμένη Αριστερά. Εδώ, στην Ιταλία, με τον τρόπο που εσείς θα επιλέξετε.

Σ’ αυτή την προσπάθεια η συσπείρωση για την «Άλλη Ευρώπη», μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Γιατί η νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελεί τη μόνη αντίρροπη δύναμη στο μερκελισμό.

»Το πραγματικό αντίπαλο δέος στη σκοτεινή Ευρώπη της λιτότητας και των φαντασμάτων της: Της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς, του νεοναζισμού, της βίας, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

»Εμείς μπορούμε ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη και θα την αλλάξουμε. Μπορούμε και θα μετακινήσουμε σε προοδευτική κατεύθυνση την ακίνητη Ευρώπη της τρόικας και των Μνημονίων. Στην κατεύθυνση αυτή, επιθυμούμε τη ριζοσπαστική προσαρμογή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμόρφωσε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης. Ανακτώντας τα πιο προοδευτικά και ριζοσπαστικά στοιχεία από το μεταπολεμικό της παρελθόν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τις εξής αλλαγές σε επίπεδο Ευρωζώνης που εκτιμά αναγκαίες:

-Άμεσος τερματισμός της λιτότητας, έτσι ώστε να απενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ανατροφοδότησης της ύφεσης και της υπερχρέωσης. Γιατί ακόμα και αν μειώναμε την ονομαστική αξία του χρέους στο ελάχιστο, εάν συνεχίζαμε τη λιτότητα, το πρόβλημα του υψηλού δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ θα επανεμφανιζόταν.

-«Ευρωπαϊκή Διάκεψη για το Χρέος» για την οργανωμένη αναδιάρθρωση των χρεών της Ευρωζώνης, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το Χρέος.

-Η Γερμανία δεν έχει ούτε το ηθικό ούτε το ιστορικό δικαίωμα να αρνείται σήμερα στην Ευρώπη αυτό που η Ευρώπη με γενναιοδωρία και ενόραση της προσέφερε το 1953.

-«Ευρωπαϊκό New Deal», με αυτοτελή και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με άμεσες, δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές. Την υγεία και την παιδεία. Τα μεταφορικά δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες. Την έρευνα και την ανάπτυξη.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι μιας ιστορικής πολιτικής αλλαγής. Σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, από τώρα, επιδιώκουμε τη συνεργασία κυβερνήσεων, αλλά και πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ξεκινώντας από τον ευρωπαϊκό Νότο. Μια τέτοια συνεργασία θα αξιοποιήσει τη θετική δυναμική η οποία θα αναπτυχθεί με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ιστορική τομή στην Ευρώπη, με κυβέρνηση Αριστεράς στην Ελλάδα, θα ξεσηκώσει έναν άνεμο ελπίδας και ανατροπής σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις της προόδου και της κοινωνικής συνοχής σε όλη την Ευρώπη» κατέληξε.

Στη διημερίδα συμμετείχαν, ανάμεσα σε άλλους, ο ιδρυτής και επικεφαλής του κόμματος Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία Νίκι Βέντολα, ο πρώην γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (1994-2006) και Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων (2006-2008) Φάουστο Μπερτινότι, οι ευρωβουλευτές της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» Ελεονόρα Φορέντσα και Κούρτσιο Μαλτέζε, ο Σέρτζιο Κοφεράτι, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Τζιουζέπε Τσιβάτι, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, ο οποίος συμμετείχε στην εκλογή για την ανάδειξη γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο και κατετάγη τρίτος, πίσω από τον εκλεγέντα Ματέο Ρέντσι και τον Τζιάνι Κουπέρλο.