Όλο το φάσμα των θεμάτων ασφάλειας, διεθνούς εγκλήματος και τρομοκρατίας συζήτησε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και τους επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η οικονομική και πολιτική σταθερότητα πάνε μαζί με την ασφάλεια».

Αναφερόμενος συνοπτικά στις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε την «ικανοποίηση» της αμερικανικής πλευράς για την αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας των δύο χωρών.

«Ήταν ένα ταξίδι σύντομο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, «με συναντήσεις σε πέντε μέρες, σε διαφορετικές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκινώντας από την Ουάσιγκτον, όπου είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον ομόλογό μου, τον Έρικ Χόλντερ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης στο κομμάτι της τρομοκρατίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες και μου ζήτησε να μεταβιβάσω τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ στον πρωθυπουργό. Συζητήσαμε, επίσης, θέματα ασφάλειας και πού μπορούν να συνεργαστούν (περαιτέρω) οι δύο χώρες».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (DNI), Τζέιμς Κλάπερ, σημειώνοντας ότι «μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ήταν αυτός που προΐστατο όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, και συζητήσαμε το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα είμαστε ένας εταίρος που θα προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή, όπως το κάνουμε, και όχι αποσταθεροποίηση, που σημαίνει ότι για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει οικονομική σταθερότητα και πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Αυτά πάνε μαζί με την ασφάλεια».

Για τη συνάντησή του με τον διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν, τόνισε ότι «είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τους ξένους μαχητές, ένα θέμα το οποίο εκείνοι θεωρούν ως μείζον για την περιοχή, των εξτρεμιστών τζιχαντιστών.

»Τον διαβεβαιώσαμε, και το γνώριζε άλλωστε και ο ίδιος από τις υπηρεσίες του, ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ούτε μικροί, ούτε πιο μεγάλοι, ούτε μεσαίοι θύλακες τέτοιοι. Παρ’ όλα αυτά, γίνεται έλεγχος αυτών που περνούν από την Ευρώπη προς άλλες χώρες και αντιστρόφως.

»Η συνεργασία υπάρχει εμπράκτως. Εμείς είμαστε σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών και η πολιτική μας, η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη. Και βέβαια, περιμένουμε και ζήτησα και βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιηθεί και θα πάρει σάρκα και οστά στο άμεσο χρονικό διάστημα».

Ακολούθως, ο κ. Κικίλιας μιλώντας για τη συνάντησή του με τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ανέφερε ότι «συζητήσαμε για αστυνομικά θέματα, κυρίως για ζητήματα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και την εφαρμογή CyberKid και CyberAlert.

Στην Αμερική πιστεύουν, και σωστά κατά τη γνώμη μου, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εξελισσόμενου παγκόσμιου εγκλήματος διακινείται πλέον μέσα από το Internet.

Άλλωστε, μια μικρή δημοσιογραφική έρευνα το αποδεικνύει. Μπορείς να βρεις μέσα σε τρία λεπτά πώς θα φτιάξεις μια βόμβα ή πώς να συνδεθείς με τρομοκρατικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Είναι συγκλονιστικό να το σκεφτεί κανείς. Και τού εξήγησα ότι εμείς (στην Ελλάδα) είμαστε αρκετά βήματα μπροστά στο συγκεκριμένο θέμα και ότι ειδικά για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έχουμε διαδικτυακή πλατφόρμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι έχουμε μπει μέσα στα ελληνικά σχολεία και ότι προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού και χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα σ’ ένα καινούριο κόσμο που ανοίγεται, να βάλουμε κανόνες ασφαλείας ώστε οι γονείς, τα παιδιά και οι δάσκαλοι να αισθάνονται ασφαλείς».

Τέλος, πρόσθεσε ότι είχε συνάντηση με τη συντονίστρια σε θέματα αντιτρομοκρατίας, την πρέσβειρα Τίνα Καϊντανάου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «όπου συζητήσαμε το θέμα του PNR. Θυμίζω», τόνισε ο κ. Κικίλιας, ότι «είναι το αίτημα των ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να ισχύσει στις πτήσεις, σε σχέση με την ασφάλεια, η δυνατότητα να ελέγχεται κάποιος, που αγοράζει ένα αεροπορικό εισιτήριο και θέλει να ταξιδέψει, ποιοι ήταν οι προηγούμενοι προορισμοί του και η προέλευσή του. Αυτό αντίκειται, όπως ακούγεται, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

»Παρ’ όλα αυτά, επειδή εξελίσσεται το παγκόσμιο έγκλημα θα γίνει μια προσπάθεια συγκερασμού των δυο και νομίζω ότι ωριμάζει αυτή η «συνθήκη» στην Ευρώπη. Επίσης, συναντήθηκα και με αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο που έχουν να κάνουν με θέματα ασφαλείας, παγκόσμιας τρομοκρατίας, Συρίας και Μέσης Ανατολής».

Εκτός από τις συναντήσεις του με αμερικανούς αξιωματούχους, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συναντήθηκε σε Ουάσιγκτον, Σικάγο, Βοστόνη και Νέα Υόρκη με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν μεγάλη η χαρά που συνομιλήσαμε με εκπροσώπους πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων που ήρθαν εδώ, που γεννήθηκαν εδώ και στηρίζουν την ελληνική κοινότητα, το Πατριαρχείο, τις δράσεις μας.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν και να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι η ελληνική κυβέρνηση και η μητέρα Ελλάδα είναι δίπλα και τους αγκαλιάζει. Και εγώ το προσπαθώ σε κάθε ευκαιρία και από οποιαδήποτε ιδιότητα».