Την ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα εσωτερικής συνεννόησης και συνεργασίας, συστατικό απαραίτητο για την αξιοποίηση της ισχύος ενός έθνους, επισημαίνει ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες για να αναλάβει τα καθήκοντά του στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αρμοδιότητα τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια της ΕΕ.

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι αφήνω το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τη βεβαιότητα, ότι η πατρίδα μας διαθέτει το αμυντικό σύστημα αλλά και το έμψυχο δυναμικό, που μπορεί να εγγυηθεί τα συμφέροντα του Εθνους και την ασφάλεια της χώρας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος στη δήλωσή του.

Συνεχίζει δε σημειώνοντας ότι «πέραν και πάνω από την οικονομική κρίση, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και παραμένουν, εγγυητής της σταθερότητας και της ειρήνης και θεμέλιο πάνω στο οποίο ενδυναμώθηκε ο γεωπολιτικός ρόλος της πατρίδας μας. Φεύγω από το Υπουργείο Άμυνας περήφανος, διότι υπηρέτησα μαζί με το στελεχιακό δυναμικό του, που δίνει κάθε μέρα τον καλύτερο εαυτό του για να είμαστε όλοι οι Ελληνες ασφαλείς, υπερήφανοι και ελεύθεροι. Εργάστηκα τα τελευταία χρόνια ως Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Εθνικής Αμυνας, για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσεως της Ελλάδος και παρά την κρίση, η σημασία της Ελλάδος, όπως και της Κύπρου, αναδεικνύεται και ενισχύεται σε καθημερινή βάση».

Και καταλήγει, τονίζοντας: «Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να υπογραμμίσω και να επισημάνω, ότι η προϋπόθεση για την ορθολογική αξιοποίηση της ισχύος ενός έθνους, είναι πάνω από όλα η προσφορά του στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης, που είναι συστατικά στοιχεία της ευημερίας των λαών μας, κάτω βέβαια από όρους συνεννόησης και συνεργασίας, με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη και προσήλωση στους κανόνες της ευρωπαϊκής και διεθνούς έννομης τάξης. Προς την κατεύθυνση αυτή, εισήγαγα, με τnν στήριξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, στις διεθνείς επαφές που έκανα, διμερείς και πολυμερείς, την αρχή πέραν των άλλων της «έντιμης διπλωματίας» και ειλικρινούς πολιτικής και διπλωματικής διαβούλευσης, από την οποία η χώρα μας μόνο οφέλη έχει, διότι έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο και την προσήλωσή της στις αρχές της καλής γειτονίας».