Μια ακόμη ηχηρή διαφοροποίηση από τις στρατηγικές της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ καταγράφεται στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς παρά την απόφαση που ελήφθη το βράδυ της Πέμπτης από την Εκτελεστική Επιτροπή της κόμματος για διακοπή του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης έκανε λόγο για ανάγκη συνέχισης των συζητήσεων «με τιςδυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού κέντρου».

«Η Δημοκρατική Αριστερά, πρέπει και οφείλει να επιμείνει και να αναβαθμίσει το διάλογο που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού κέντρου με στόχο τη μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού προς την προοδευτική κατεύθυνση και τη διαμόρφωση συσχετισμών για την προοδευτική – δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας» ανέφερε σε δήλωσή του το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Τσούκαλης.

Η διαφοροποίηση του Νίκου Τσούκαλη ακολουθεί τις σοβαρές ενστάσεις που εκδηλώθηκαν κατά την ταραχώδη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και συζητήθηκε το θέμα του διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρώην προεδρικοί, ανάμεσά τους οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης και Ευγενία Μπουρνόβα διαφώνησαν κάθετα με την προοπτική τερματισμού του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ. Οταν ρώτησαν τον πρόεδρο Φώτη Κουβέλη γιατί δεν εξαιρεί στην πρότασή του από τον διάλογο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις. Ακολούθησαν έντονοι διάλογοι και μπροστά στο αδιέξοδο ο Φ. Κουβέλης τροποποίησε την αρχική του εισήγηση και αναγκάστηκε να προτείνει διακοπή του διαλόγου με όλες τις πλευρές.

Ωστόσο και πάλι το πρωί της Παρασκευής προς τα μέσα ενημέρωσης τονίστηκε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν για διακοπή του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ αλλά συνέχισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ, «τα μέλη του οργάνου αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να συνεχισθεί ο διάλογος για την προοδευτική διακυβέρνηση με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας».

«Αποφασίστηκε, επίσης» ανέφερε στην ανακοίνωσή της ΔΗΜΑΡ, «ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ, λόγω της σύμπλευσής του με τη ΝΔ και της επιλογής του να συνεχίζει να συνυπηρετεί τις ασκούμενες πολιτικές.

» Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις , σύμφωνα με την πρωτοβουλία που πήρε το κόμμα τον Ιούλιο, για την ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση, τάχθηκαν 6 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής» κατέληξε η ανακοίνωση.

Στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου ωστόσο επιμένουν πως πρόκειται για «ερμηνεία» της απόφασης και όχι την ακριβή απόφαση που ορίζει ότι η ΔΗΜΑΡ προχωρά σε διακοπή του διαλόγου με όλα τα κόμματα.