«Οι θέσεις μας είναι διαμορφωμένες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν η Ελλάδα θα στείλει τις θέσεις της στην τρόικα.

Σε ερώτημα για τον χρόνο επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «θα έρθει στην Αθήνα το ταχύτερο».

«Δεν μπορεί κάθε φορά να τίθεται υπό επανεξέταση το σχέδιο το οποίο έχει διαμορφωθεί μετά από πολλή σκέψη και πολλή προσοχή και εμεις το εκτελούμε τώρα. Ενα κεφάλαιο του σχεδίου είναι να ολοκληρωθεί εμπροθέσμως η αναθεώρηση, το review της τρόικας. Γιατί αυτή θέλουμε να είναι και η τελευταία εμφάνιση της τρόικας» πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωνε από την Ουάσιγκτον σχετικά με το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα, ότι αναμένει από τις ελληνικές Αρχές «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής», για την αποστολή των οποίων δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διέψευσαν τα σενάρια περί εμπλοκής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και εξέφρασαν την εκτίμηση πως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν κανονικά στην Αθήνα.

Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για τη διαφορετική εικόνα που φαίνεται να παρουσίασε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τη συνάντηση Σόιμπλε – Χαρδούβελη και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά: «Αλλο «συζήτησαν την επόμενη μέρα» και άλλο υπήρξε συμφωνία για κάποια πράγματα», σημείωσε.

Σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, οι θέσεις του οποίου λαμβάνονται πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Υπάρχει πάντα μία συζήτηση, μία διαπραγμάτευση, μία ζύμωση και ένα συμπέρασμα το οποίο έχει διαμορφωθεί τώρα και πορευόμαστε στο πλαίσιο που έχουμε πει».

Σχετικά με το ασφαλιστικό ανέφερε ότι σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει πολλά και ζήτησε να μην λησμονούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές. «Για το ασφαλιστικό υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες οι οποίες δείχνουν τα δεδομένα. Έχουμε κάνει τόση δουλειά. Είναι σαν να ξεχνάμε τι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν γίνει στη χώρα όλα αυτά τα πέντε χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Οταν ρωτήθηκε για τον διάδοχο του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Αμυνας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «θα ανακοινωθεί όταν πρέπει».

Στη συνάντηση συμμετείχε για λίγο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Εκεί συζητήθηκαν τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά με την τρόικα όσο και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για να επέλθει συμφωνία για την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος συζήτησαν, επίσης, για τον αντικαταστάτη του υπουργού Αμυνας, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου το χαρτοφυλάκιό του στην Κομισιόν.

Η αξιολόγηση

Στο κυβερνητικό επιτελείο προβάλλουν τον νέο κύκλο αξιολόγησης από τους δανειστές ως τον πλέον κρίσιμο της τελευταίας διετίας, καθώς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- όχι μόνον μια κόκκινη, αλλά ακόμη και μια κίτρινη κάρτα από τους ελεγκτές της τρόικας μπορεί να μπλοκάρει όλον τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η επίθεση των διεθνών αγορών μείωσε τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης και επιτρέπει στην τρόικα να αυξήσει τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της, προκειμένου να επιτευχθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου μια συμφωνία.

Παρά ταύτα, στον άξονα Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει από το περασμένο καλοκαίρι, ιδίως στα εργασιακά, καθώς μπορεί να διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό τοπίο στο εσωτερικό, τορπιλίζοντας επίσης τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το μήνυμα είναι ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πείσει την τρόικα για την ανάγκη να παραμείνουν εκτός ατζέντας ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.