Σε ένα πλέγμα συμμαχιών με γειτονικές χώρες (όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ) που δεν θα αποδεχθούν ανατροπή των στρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προσβλέπουν τώρα Αθήνα και Λευκωσία ως αντίβαρο στην τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι κινήσεις επιδιώκεται να λειτουργήσουν και ως αντίβαρο στη χλιαρή αντίδραση του αγγλοαμερικανικού άξονα που φλερτάρει με τον Ταγίπ Ερντογάν με πρόσχημα τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία κατά της ISIS.

Η αρχή έγινε χθες με την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Λευκωσία και το κοινό ανακοινωθέν που στέλνει μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνέχεια θα δοθεί κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά και αναμένεται να στείλει πιο αυστηρά μηνύματα προς την Αγκυρα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι τρεις αρχηγοί κρατών θα υπογράψουν στο Κάιρο Διακήρυξη στρατηγικού χαρακτήρα (Cairo Declaration), αλλά και Μνημόνιο Συνεργασίας που θα αφορά την ενέργεια και τον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Μία ημέρα νωρίτερα, στις 7 Νοεμβρίου, Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα μετάσχουν συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία. Χωρίς σημασία δεν είναι ούτε η άφιξη του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν στη Λευκωσία στις 5 Νοεμβρίου. Δεν αποτελεί μυστικό ότι το Ισραήλ, το οποίο ακόμα δεν έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία, είναι θορυβημένο από την ακραία ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας ενώ πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο κοινής αεροναυτικής άσκησης με την Κύπρο, ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές στο σκάφος «Μπαρμπαρός».

«Δεν υπάρχει καμία θαλάσσια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή» ξεκαθάρισε χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος, την ώρα που μαζί με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου υιοθέτησαν ανακοινωθέν που χαρακτηρίζει «παράνομες» και «υπονομευτικές» της σταθερότητας στην περιοχή τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις σεισμικές έρευνες.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη ναυτική παρουσία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με αφορμή τη συμμετοχή σε διεθνείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Σημειώνεται ότι ήδη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται η πυραυλάκατος «Καβαλούδης», η οποία συμμετέχει στην πολυεθνική επιχείρηση για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων του Λιβάνου, UnifΙl. Αυτή θα αντικατασταθεί από φρεγάτα, ενώ ένα υποβρύχιο θα σταλεί στην περιοχή για τις ανάγκες της νατοϊκής επιχείρησης Active Endeavor. Ωστόσο, οι δύο επιχειρήσεις δίνουν στην Αθήνα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί εμπλοκή στην κρίση και μάλιστα στρατιωτική, τη νομιμοποιητική βάση για να αναβαθμίσει την εκεί παρουσία της. Οπως σημείωσε χθες ο Ευ. Βενιζέλος «υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και αυτή είναι μια πραγματικότητα που όλοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο «τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης».

Ο ΟΛΑΝΤ. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η επιστολή του Φρανσουά Ολάντ προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο γάλλος πρόεδρος επαναλαμβάνει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της, ενώ σημειώνει ότι η Γαλλία «θα υπενθυμίσει την αποφυγή οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε». Καταλήγει δε: «Μόνο μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης θα επιτρέψει έναν καταμερισμό των πόρων της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».