Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο Λεκανοπέδιο λόγω της ισχυρής νεροποντής.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια και δήλωσε μετάτο τέλος της σύσκεψης ότι από σήμερα Σάββατο συνεργεία της Πυροσβεστικής θα ενημερώσουν τους κατοίκους στο Περιστέρι, στο Ιλιον, στο Πέραμα, στο Μενίδι, στο Αιγάλεω, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Καματερό ότι θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

«Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Κι επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αναμένω επίσης από τις υπηρεσίες εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Πάνω από 600 κλήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, 85 συνεργεία με 250 πυροσβέστες θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η υπηρεσία μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο είχε δεχθεί περισσότερες από 600 κλήσεις.

Στο μεταξύ, στο σουπερμάρκετ της οδού Θηβών, όπου είχε πλημμυρίσει το τριώροφο πάρκινγκ, η άντληση των υδάτων συνεχίζεται από την Πυροσβεστική και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για εγκλωβισμένο άτομο εκεί.

Νωρίτερα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης εκφράζοντας τη διαθεσιμότητα της Εκκλησίας να βοηθήσει τους πληγέντες, αν αυτό χρειαστεί.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου βρισκόταν επίσης στις περιοχές που αντιμετώπισαν πρόβλημα. Η κα Δούρου δήλωσε:«Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας καθώς και στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται τούτες τις ώρες στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

»Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές – οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο.

»Χθες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαμε την τραγική διορατικότητα να αυξήσουμε το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρισκόμαστε επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλοςείχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους Δ. Σταμάτη, Βασ. Κικίλια και Μ. Χρυσοχοΐδη.

Από τους υπουργούς ζήτησε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.