«Λέω να ιδρύσω κι εγώ μια κίνηση, θα την πω οι Συναντιστές». Η ατάκα ανήκει στον ανεξάρτητο βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό και αποτυπώνει –φυσικά με τον συνήθη σαρκασμό του –την κατάσταση στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι συναντήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ολοι μιλούν με όλους. Απαντες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους περί ενότητας. Στο τέλος, όμως, μένουν μακριά κι αγαπημένοι. Η παρουσίαση των Μεταρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη την Τρίτη στο Μουσείο Μπενάκη επανέφερε το μεγαλύτερο πρόβλημα του πολιτικού χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στον αφρό της επικαιρότητας: πλέον έχει αποκτήσει και αυτός συνιστώσες. Οπως γλαφυρά το περιέγραφε σε συνομιλητή του ένας από τους 58, «το ΠΑΣΟΚ είναι η παραδοσιακή συνιστώσα, Το Ποτάμι η νεανική – φιλελεύθερη, ενώ με τους Μεταρρυθμιστές απέκτησε και η ανανεωτική Αριστερά τη δική της». Ενας άλλος, πρώην πια δημαρίτης το πήγαινε και ένα βήμα πιο μακριά λέγοντας «ότι τώρα πρέπει να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροαριστεράς».

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Οι παρουσίες αλλά και οι απουσίες στο Μπενάκη δεν στερούντανπολιτικών μηνυμάτων. Για παράδειγμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν πήγε. Παρότι στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Λυκούδης τον Ιούνιο, όπου και πάλι είχε ζητήσει από όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις διάλογο, είχε δώσει το «παρών».

«Αν κάνεις κόμμα, δεν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε» φέρεται να είπε ο Θεοδωράκης στον Λυκούδη προτού ανακοινώσει την πολιτική του πρωτοβουλία. Αρκετοί από τους συνομιλητές του πρώτου από τον ευρύτερο χώρο επισημαίνουν άλλωστε ότι –λαμβάνοντας υπόψη και τα γκάλοπ –οι ποταμικοί «εκτιμούν πως θα είναι ο τρίτος πόλος». Γι’ αυτό και μιλούν για «μεταγραφές», όχι για συνεργασίες.

Οι ποταμικοί αρνούνται την ταμπέλα του κεντροαριστερού. Κινούνται ωστόσο σε αυτό τον χώρο. Συνεργάζονται με τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες στην Ευρωβουλή. Προσεγγίζουν ανθρώπους όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Πέτρος Τατσόπουλος. Εχουν διαύλους επικοινωνίας με γνωστούς αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ. Εχουν βολιδοσκοπήσει και στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που δεν βρίσκονται πια στη Βουλή.

Η ΕΛΙΑ. Οι της Ελιάς –και κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ –προτάσσουν την ανάγκη να γίνει το ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης για να ξεκαθαρίσουν τα του οίκου τους. Οι Μεταρρυθμιστές συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν τα οργανωτικά τους. Υπολογίζουν ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα διοργανώσουν πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα προκειμένου να εκλεγεί η πανελλήνια πολιτική επιτροπή τους και μια πολιτική γραμματεία. Γενικώς πάντως επικρατεί αμφιθυμία. Ο Ψαριανός π.χ. πήγε στην εκδήλωση των Μεταρρυθμιστών, είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, αλλά δηλώνει ότι δεν είναι μέλος του κόμματος. Εχει πει δημοσίως ότι θα το ψηφίσει στις επόμενες εκλογές, αλλά στην ερώτηση αν θα κατέβει υποψήφιος με αυτό απαντά απλά «δεν έχω αποφασίσει ακόμη».

Παράλληλα, οι μπηχτές δεν λείπουν. «Οποιος θέλει να εκλεγεί πηγαίνει στο Ποτάμι» παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια στέλεχος της Ελιάς, εκφράζοντας βέβαια έτσι και μια κακία που κυκλοφορεί πολύ στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Πολλοί από αυτούς που άκουσαν λάιβ την ομιλία του Λυκούδη θεωρούν λέξη-κλειδί το «συγκάτοικοι», που είπε αναφερόμενος στις λοιπές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Οπως χαρακτηριστικά λέει ένας από αυτούς, «να πληρώνουμε όμως το ίδιο ενοίκιο όχι απλώς να είμαστε στην ίδια πολυκατοικία». Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται να είναι απλώς συγκάτοικοι όλοι στην τρέλα.