Τη βούληση της ελληνικής πλευράς να τελειώσουν οπωσδήποτε έως το τέλος του χρόνου οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξέφρασε με δηλώσεις του χθες από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν καταλήξει. Σημείωσε όμως ότι κυρίως λόγω της διεθνούς αστάθειας, σκόπιμο θα ήταν να υπήρχε ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, για την περίπτωση διεθνών αναταραχών. Κάλεσε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με πνεύμα συναίνεσης. Τόνισε πάντως ότι προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αφορούν την Κύπρο, κυρίως μάλιστα σε σχέση με το εδάφιο με το οποίο καλείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο, να σέβεται την ανεξαρτησία της καθώς και την ΑΟΖ της. Ικανοποιημένος δήλωσε, τέλος, για τις αποφάσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι προοπτική της Ελλάδας είναι να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Κατά τα άλλα οι εντάσεις, που ουδέποτε απουσιάζουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυριάρχησαν και χθες στις Βρυξέλλες, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν έκρυψαν τις διαφωνίες τους ούτε το πρωί που συνεδρίασαν στο επίπεδο των 28 της ΕΕ ούτε το απόγευμα που συναντήθηκαν στο επίπεδο των 18 της ευρωζώνης.

Στο επίπεδο των 28 το μείζον πρόβλημα ήταν και παραμένει αυτό των συνεισφορών της Βρετανίας και της Ολλανδίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο οποίος για το 2014 δείχνει να είναι ελλειμματικός. Η ουσία του προβλήματος έγκειται στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας να αναθεωρήσει προς τα πάνω τα Ακαθάριστα Εγχώρια Προϊόντα των δύο κρατών, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και τον τζίρο της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου (π.χ. πορνεία και ναρκωτικά).

ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ. Με βάση τα νέα δεδομένα (δηλαδή τα νέα επίπεδα πλούτου των δύο κρατών) που επικύρωσε ήδη η Eurostat, η μεν Βρετανία εμφανίζεται να οφείλει περί τα 2 δισ. ευρώ στις Βρυξέλλες, η δε Ολλανδία περί τα 800 εκατ. ευρώ. Η πρώτη αντίδραση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ήταν «δεν πληρώνω», ενώ ο ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας Γερούν Ντεϊσελμπλούμ έκανε λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη».

Η ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Στο επίπεδο των 18 της ευρωζώνης η αντιπαράθεση ήταν πρωτίστως ανάμεσα στη Γερμανία από τη μία πλευρά και στη Γαλλία και στην Ιταλία από την άλλη. Ολάντ και Ρέντσι κατέστησαν σαφές ότι υφίσταται θέμα πολιτικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ η οποία κατά καιρούς εμφανίζεται έρμαιο των αγορών. Ο ιταλός πρωθυπουργός υπήρξε μάλλον εριστικός έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιοποιώντας τη συνήθως απόρρητη επιστολή που του έστειλε ζητώντας την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας. Εξίσου εριστικός ήταν και ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αρκέστηκε στην επισήμανση ότι δεν επισημοποίησε την αντίστοιχη επιστολή που έλαβε διότι τη βρήκε «μπανάλ».