Μια συμφωνία κορυφής, απόρροια μυστικής σύσκεψης σε κλειστό χώρο στο Divani Acropol, ισορρόπησε τις εντυπώσεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε σχεδόν στο ντούκου το 45% που απέσπασε η μειοψηφία σε τροπολογία της για την κρατικοποίηση των τραπεζών.

Η συμφωνία αφορούσε τη στρατηγική των συμμαχιών του κόμματος, θέμα που δυναμίτισε το κλίμα της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης του οργάνου με την Αριστερή Πλατφόρμα να διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί την άκριτη ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η συνάντηση έγινε παρουσία του Αλέξη Τσίπρα που επιδίωξε μέσα από μια συμβιβαστική πρόταση να παραπέμψει το θέμα στο μέλλον, ώσπου να πετύχει δηλαδή τις απαιτούμενες ισορροπίες με τη μειοψηφία του κόμματος. Πέραν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν οι Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης και φυσικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι το θέμα των συνεργασιών θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο Λαφαζάνης ως αντάλλαγμα απέσυρε τροπολογία για το θέμα των πολιτικών συμμαχιών. Στην κουβέντα του με τον πρόεδρο του κόμματος φέρεται να υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε όποιον να ‘ναι στα ψηφοδέλτια, τι θα κάνω εγώ με τους δικούς μου». Η συγκεκριμένη θέση δεν ξενίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς διότι τη βρίσκει σύμφωνη. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κοινοβουλευτική τους δύναμη ενδεχομένως και να διπλασιαστεί στην επόμενη Βουλή. Ομως αυτήν τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κλείσει τα ψηφοδέλτιά του κακήν κακώς, όπως έγινε το 2012 όταν αναζητούσε υποψηφίους με το κιάλι. Κάτι που οδήγησε και στην εκλογή βουλευτών για τους οποίους η Κουμουνδούρου βρέθηκε αρκετές φορές απολογούμενη. Κοινή αντίληψη είναι πως το κόμμα τους οφείλει να εκλέξει έναν αριθμό τουλάχιστον 70 πεπειραμένων στελεχών που θα μπορέσουν να κρατήσουν το κόμμα –πιθανότατα ως κυβερνητικό –μέσα στη Βουλή. Και αυτή η ομάδα θεωρείται δίκαιο να συμπεριλαμβάνει στελέχη τόσο της προεδρικής πλειοψηφίας όσο και της Πλατφόρμας.

ΟΧΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε κεντρικές πολιτικές συμμαχίες πριν από τις εκλογές. Οπερ σημαίνει ότι δεν θα σχηματίσει κοινά ψηφοδέλτια με τη ΔΗΜΑΡ, ούτε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Αλλωστε η Κουμουνδούρου επιθυμεί τη διατήρηση των συγκεκριμένων πολιτικών σχηματισμών ώστε εφόσον χρειαστεί η στήριξή τους για την επίτευξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αυτό να μην είναι αδύνατον.

Επομένως, όλες οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου συγκλίνουν ότι οι όποιες συνεργασίες θα γίνουν με πρόσωπα και όχι με κόμματα. Δύο είναι τα καθοριστικά κριτήρια για να προωθηθεί κάποιο αίτημα συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρνητική ψήφος στην προεδρική εκλογή και η αποδοχή χωρίς αστερίσκους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον καλύπτονται αυτές οι δύο προϋποθέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει κάθε σοβαρή –κατά την κρίση του –περίπτωση ξεχωριστά. Συνυπολογίζοντας ωστόσο την πολιτική κατάσταση της εκλογικής περιόδου, π.χ. εάν οι ΑΝΕΛ μπαίνουν ή δεν μπαίνουν στη Βουλή, όπως επίσης και πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στη συνοχή του κόμματος η κάθοδος υποψηφίων προερχομένων από άλλους χώρους, που μπορεί να βαρύνουν το κλίμα σε μια εκλογική περιφέρεια με κίνδυνο να μείνει εκτός ο συριζαίος βουλευτής.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Για παράδειγμα: χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της ανεξάρτητης πλέον Ραχήλ Μακρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι διαθέτει τα γενικά χαρακτηριστικά που θα επέτρεπαν τη συμμετοχή της στις λίστες του. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Διότι η Κουμουνδούρου δεν θέλει να δημιουργήσει ρήγματα στις σχέσεις της με τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο ενδεχομένως να χρειαζόταν εντός Βουλής.

Αλλο παράδειγμα: η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της εκτιμά ότι στην Α’ Θεσσαλονίκης πιθανότατα θα αποσπάσει 6 έδρες. Σήμερα διαθέτει δύο. Αυτό σημαίνει ότι εάν ήθελε θα μπορούσε να κατεβάσει τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, την οποία οι πληροφορίες εμφανίζουν να ενδιαφέρεται για επιστροφή στο παλιό της σπίτι.

Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα στην περίπτωση της Μαρίας Ρεπούση. Κι αυτό διότι η Κουμουνδούρου δεν θα ήθελε εν μέσω προεκλογικής περιόδου να κληθεί να απαντάει σε αιτιάσεις για τις θέσεις της περί «συνωστισμού». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποτιμά το γεγονός ότι η Ρεπούση έχει πολλούς οπαδούς, συγχρόνως όμως και πολέμιους των απόψεών της.

Μέχρι στιγμής πάντως, πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές φαίνεται να προκρίνονται για ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ: Μάρκος Μπόλαρης, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεοδώρα Τζάκρη και Θόδωρος Παραστατίδης.