Στο διάστημα που μεσολαβεί ώς τις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία –κάτι που η ηγεσία του δεν θεωρεί ανέφικτο. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος πιστεύει ότι θα έρθει η στιγμή που οι θυσίες του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ θα αναγνωριστούν και οι προσπάθειές τους για τη χώρα θα δικαιωθούν. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι αυτή η ώρα δεν θα αργήσει. Ο πρόεδρος του κόμματος είπε πρόσφατα σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης ότι «δεν θα μας ανακόψουν οι δημοσκοπήσεις, όπως απέδειξε και η εμπειρία της Ελιάς» και πρόσθεσε πως ο χώρος «κινείται πάνω σε συχνότητες που δεν τις λαμβάνουν αυτού του τύπου οι δημοσκοπήσεις».

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι στην πορεία προς τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να «τσιμπήσει» και από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι υπάρχει τμήμα του εκλογικού σώματος που ψήφισε ΝΔ για να μη βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν απογοητευτεί από τον κ. Σαμαρά και σε αυτήν την περίπτωση θεωρούν ότι θα στραφούν στο ΠΑΣΟΚ και όχι σε άλλο πολιτικό χώρο.

Το «παραβάν». Πάντως, η κατάσταση στις οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα είναι δύσκολη. Τα στελέχη που περιοδεύουν μιλούν σε «συμπαθητικές» συγκεντρώσεις αναγνωρίζοντας όμως ανάμεσα στο ακροατήριο κοινό που πηγαίνει μεν σε κομματικές εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για να διατηρήσει τη σύνδεση με τον χώρο, όμως στην κάλπη ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ιστορία του περίφημου «παραβάν».