Σαφείς υποδείξεις προς την Τουρκία διατυπώνονται στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Οι αναφορές στηρίζονται στα όσα περιέλαβε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά από συνεννόηση με τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, στο προσχέδιο, η τελική μορφή του οποίου θα οριστικοποιηθεί σήμερα, καταγράφονται τα εξής:

  • Η ΕΕ «εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο»
  • Καλεί την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και «να σεβαστεί την κυριαρχία» της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ».
  • Καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.

Η παράγραφος του προσχεδίου κρίνεται ικανοποιητική από τη Λευκωσία, η οποία πάντως επιχειρεί περαιτέρω ενίσχυσή της, με στόχο να επιτύχει ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.

Στήριξη στη Λευκωσία εκφράζει -πέραν από τον Χέρμαν βαν Ρομπάι- και η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων προϋποθέτει ομοφωνία και κλειδί παραμένει η στάση του Λονδίνου.

Αποκλιμάκωση ζητεί ο ΟΗΕ

Την Πέμπτη, και μέσω του ειδικού συμβούλου του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρτ Άιντε, ο Γενικός Γραμματέας του OHE Μπαν Γκι-μουν τόνισε «την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση» και παράλληλα «κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες».

Ο κ. Άιντε ενημέρωσε τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και ο ΓΓ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Τόνισε, δε, την ανάγκη «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή».