Το «κακό» ξεκίνησε με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη κατά τις πολύμηνες εργασίες της επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ. Ηταν η αρχή της κόντρας με την Κωνσταντοπούλου, η οποία όχι μόνο άντεξε στον χρόνο, αλλά πυροδότησε και νέες εστίες. Αντικείμενο ήταν μονίμως η συμπεριφορά της βουλευτού.

Εμπειροι μεσήλικοι του Κοινοβουλίου ακολούθησαν το παράδειγμα του Μαρκογιαννάκη και έβαλαν κατά της «πρωτάρας» – και πάντα καλοδιαβασμένης – Ζωής. Η συνταγή άλλωστε ήταν άκρως επιτυχημένη: εξασφάλιζε δημοσιότητα. Σε καβγά, λοιπόν, με την Κωνσταντοπούλου, μπλέχτηκαν πολλάκις στην Προκαταρκτική ο Παναγιώτης Ρήγας και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αναστάσιος Νεράντζης.

Οι κατηγορίες που εκτόξευε η Κωνσταντοπούλου γίνονταν με εισαγγελικό ύφος, ενώ οι επιθέσεις από τους αντιπάλους της γίνονταν «με το γάντι». Ηταν όμως συχνά σεξιστικού περιεχομένου.

Ο τελευταίος τσακωμός είναι διαφορετικός. «Αντίδικος» της Ζωής ήταν ο συνομήλικός της – και επίσης «πρωτάκι» του Κοινοβουλίου – Κώστας Τριαντάφυλλος. Διεξήχθη στην Ολομέλεια, αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2015. Αιτία ήταν η καταγγελία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο χιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «φέσωσε» τη Βουλή με γεύμα που παρέθεσε σε νέους βουλευτές κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, στο πλαίσιο της COSAC.

Η αντίδραση του Τριαντάφυλλου ήταν έντονη. Υποστήριξε ότι το γεύμα ήταν απλώς η πρωτοβουλία του να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι νέοι βουλευτές. Παράλληλα την κατηγόρησε ότι στη συνεδρίαση της COSAC «με τις τοποθετήσεις της εξέθετε διαρκώς τη χώρα» και ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που χυδαιολογεί κατά συγκεκριμένου προσώπου». Της καταλόγισε επίσης «αυταρέσκεια, αλαζονεία, αυταρχικότητα» αλλά και «ποινικοποίηση οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης».

Η αντιπαράθεση ολοκληρώθηκε με τη δημόσια έκκληση του Αδωνη Γεωργιάδη προς τον παριστάμενο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη «να θέσει όρια στη βουλευτή».

Η δεύτερη πράξη δόθηκε χθες. Ο Παναγιώτης Ρήγας ως γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Τριαντάφυλλος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος – και θιγόμενος – έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Σε αυτήν κατηγορούν την Κωνσταντοπούλου ότι εφαρμόζει την τακτική της «λάσπης στον ανεμιστήρα» και ζητούν σε επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων «να συζητηθεί η συγκεκριμένη συνεχής, εκτός Κανονισμού και κοινοβουλευτικής δεοντολογίας συμπεριφορά, προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για να προστατευθεί η τιμή και η υπόληψη των βουλευτών».

Ο κ. Μεϊμαράκης απουσιάζει στο Βελιγράδι, σε αποστολή της Βουλής. Επομένως απάντηση από την πλευρά του δεν υπήρξε. Υπήρξε όμως αντίδραση από την Κωνσταντοπούλου, η οποία κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να επιβάλει καθεστώς αδιαφάνειας στα οικονομικά της Βουλής και φίμωσης του κοινοβουλευτικού λόγου, αφού πρώτα ευτέλισε κάθε έννοια λογοδοσίας, ανάληψης ευθυνών και πολιτικού διαλόγου.

Αναφερθείσα στο γεύμα που παρέθεσε ο Τριαντάφυλλος, επισημαίνει ότι «η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον κ. Τραγάκη στο πλαίσιο της COSAC, γεγονός που δεν τόλμησε να αμφισβητήσει κανείς», και κατηγορεί τον βουλευτή ότι με χρήματα της Βουλής έκανε δημόσιες σχέσεις. Και δεν σταματά εκεί. Στο αίτημα των δύο βουλευτών για συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων με αντικείμενο, όπως λέει, «τη φίμωσή της», σημειώνει ότι σε αυτήν συμμετέχουν «γνωστά πρόσωπα» (Νεράντζης και Μαρκογιαννάκης) και η κυβέρνηση εκπροσωπείται με δυσανάλογη, συντριπτική πλειοψηφία. «Δεν μένει παρά να αναρωτηθεί κανείς πόσο ακόμη θα επιδιώκουν ξεδιάντροπα ορισμένοι να παίζουν με σημαδεμένα χαρτιά;» καταλήγει. Αναμένεται ο επόμενος γύρος…