Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε να ξαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν ανασταλεί από τις αρχές του Οκτωβρίου εξαιτίας της διένεξης της Λευκωσίας και της Άγκυρας σχετικά με τα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα.

Ο Μπαν Γκι Μουν έκανε την έκκληση αυτή μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

Ο Γενικός Γραμματέας «εξέφρασε τις ανησυχίες του σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των εντάσεων που συνδέεται με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων», αναφέρει ανακοίνωση που εξεδόθη από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προκλητική στάση της Τουρκίας και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Μπαν υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη «πρέπει να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τηρώντας ίσες αποστάσεις.

Ακόμη, ο Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τα κράτη της περιοχής να συμβάλουν ώστε να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «εν όψει των επικείμενων επισκέψεων του ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, καθώς και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ο ΓΓ εξέφρασε την ελπίδα του ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντε για να ξεπεραστούν σύντομα οι σημερινές δυσκολίες.

Τέλος, ο ΓΓ υπενθύμισε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο για να επιταχύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί «συνολική λύση» στο Κυπριακό, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, στην οποία καταγράφονται όλες οι παρεμβάσεις-αποστολές του ΟΗΕ σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί «με την προϋπόθεση πως η υπάρχουσα πολιτική βούληση των ηγετών (στο νησί) και των κοινοτήτων τους θα επικρατήσει και πως θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».