Να μοιραστεί το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ στις δύο κοινότητες του νησιού εδώ και τώρα, διαφορετικά η μόνη λύση θα είναι η διχοτόμηση, ήταν το πνεύμα των χθεσινών δηλώσεων του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός αμφισβήτησε εκ νέου την ύπαρξη και τη διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόλις ένα 24ωρο αφότου η Λευκωσία ανακοίνωσε τα αντίμετρα κατά της Τουρκίας που συμπεριλαμβάνουν την απειλή παγώματος της ενταξιακής της διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για «μονομερείς ενέργειες» της ελληνοκυπριακής πλευράς και επικαλέστηκε ως νομική βάση για το «δικαίωμα» της Τουρκίας να πραγματοποιεί έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ τη νομικά άκυρη «συμφωνία» οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που έχει συνάψει η Τουρκία με το ψευδοκράτος.

Προϊδεάζοντας για την προφανή στόχευση της Αγκυρας την επόμενη ημέρα των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, που δεν είναι άλλη από το να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό το θέμα της ενέργειας τώρα και όχι μετά τη λύση, πρόσθεσε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές πηγές που βρέθηκαν στον Νότο «τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών». Προειδοποίησε δε ότι το «Μπαρμπαρός» θα προχωρήσει στις σεισμικές έρευνες.

Την ώρα που η Αθήνα μέσω κυβερνητικής πηγής χαρακτήριζε «πρόσθετη πρόκληση» τις δηλώσεις Νταβούτογλου και έκανε λόγο για αμφισβήτηση της ύπαρξης και της διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εστιάζοντας στα διχοτομικά σενάρια, το σενάριο περί συζήτησης για το φυσικό αέριο ακόμη και πριν από τη λύση του Κυπριακού φαίνεται να έχει υποστηρίξει σε τοποθέτησή του και ο νέος ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, άποψη που φαίνεται να ενστερνίζεται και η γερμανική καγκελαρία.

Αυτός, πάντως, φέρεται να είναι και ο βασικός λόγος που στα αντίμετρά της η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επέλεξε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα. Και αυτό επειδή ούτε η Λευκωσία ούτε η Αθήνα επιθυμούν το θέμα του φυσικού αερίου να συνδεθεί με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Και ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε χθες την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες αν πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ώστε η τουρκική προκλητικότητα να συμπεριληφθεί στο τελικό σχέδιο των συμπερασμάτων του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο μοτίβο της δήλωσης που είχε κάνει προ δεκαημέρου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Χέρμαν φαν Ρομπάι είχε ζητήσει τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, που περιλαμβάνουν και την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.