Μια πρόσθετη πρόκληση συνιστούν οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνιζαν την Τετάρτη κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότιη αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ , οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή.

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της «συμφωνίας» αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν, επίσης, ότι «δυστυχώς, οι αναφορές του τούρκου πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια «δύο κρατών» είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».

Νωρίτερα ο τούρκος πρωθυπουργός είχε επικαλεστεί το «δίκαιο» των Τουρκύπριων στην ΑΟΖ για να δικαιολογήσει τις παραβιάσεις του «Μπαρμπαρός».

«Το «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας.Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» δήλωσε ο Νταβούτογλου, πυροδοτώντας εκ νέου το κλίμα.