Κάτι περισσότερο από μία βεντέτα ΠΑΣΟΚ – Μητσοτάκη υποκρύπτει η νέα διένεξη του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαμηνύσει με σαφήνεια στο Μαξίμου ότι οι γαλάζιοι υπουργοί δεν θα αποφασίζουν μόνοι τους και μάλιστα για ζητήματα για τα οποία η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται απόλυτα απορριπτική, όπως τροποποιήσεις στα μισθολογικά του Δημοσίου.

Το ίδιο είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ και προ εικοσαημέρου, όταν η αντιπροσωπεία του εξοστρακίστηκε με πρωτοβουλία του Γκίκα Χαρδούβελη από τις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Τότε ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε αποδεχθεί την επιθυμία του υπουργού, διευκρινίζοντας ωστόσο με τον τρόπο του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δεσμεύεται για συμφωνίες που θα ληφθούν εν αγνοία του. Λίγες ημέρες μετά η Μητροπόλεως κάλεσε τους ειδικούς απεσταλμένους περί τα «τροϊκανικά» Χρήστο Πρωτόπαπα και Κυριάκο Πιερρακάκη για ενημέρωση στην τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ετσι και τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί τον Πρωθυπουργό ότι δεν θα ανεχθεί μονομερείς ενέργειες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Γκίκα Χαρδούβελη, με δεδομένο ότι το ένα υπουργείο επιρρίπτει τις ευθύνες στο άλλο για τις διαρροές περί αναπροσαρμογής προς τα κάτω των μισθών του Δημοσίου.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που ήταν και στο ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι, είπε χθες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μόνος του θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στους τροϊκανούς, παρά την διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που προκάλεσε εκείνες τις ημέρες παράσταση διαμαρτυρίας προς τον Σταύρο Παπασταύρου. «Πριν από δύο μήνες συναντηθήκαμε με τον κ. Μητσοτάκη και δεν μας είπε τίποτα, για κανένα σχέδιο. Και συμφωνήσαμε σε κάτι: πως, ό,τι και να γίνει, πρέπει να έχει συνολικό χαρακτήρα, γιατί πριν από δύο χρόνια κάναμε μισθολόγιο. Δεν είναι σοβαρή εικόνα αυτή…» δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας στον Βήμα FM.

Ανάλογες δηλώσεις δυσαρέσκειας έγιναν χθες και από τους Παναγιώτη Ρήγα και Δημήτρη Καρύδη, όλες βεβαίως εν γνώσει του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου που βρισκόταν στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να υποχωρήσει, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει μια άτυπη προεκλογική περίοδος στην οποία θεωρεί βέβαιο ότι η ΝΔ θα υπερασπιστεί τα δικά της εκλογικά συμφέροντα.