Διάλογο με το ΠΑΣΟΚ για το Δημόσιο και όχι συζήτηση με «κραυγές», «διαρροές» ή «δημοσιεύματα» ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις κριτικές για την αξιολόγηση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε πως το 2014 θα είναι το τελευταίο έτος με «ποσοτικό στόχο απομακρύνσεων» από το Δημόσιο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα πλαστά πιστοποιητικά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «κανένας δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού, με εξαίρεση ενδεχομένως αυτούς που απολαμβάνουν την προσωπική διαφορά σε σχέση με τους συναδέλφους τους, επειδή οι αποδοχές τους δεν προσαρμόστηκαν πλήρως όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο».

Σχετικά με τον βασικό μισθό για νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο – που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» – ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα είναι συμπιεσμένο, γεγονός που όπως τόνισε αποθαρρύνει τους νεαρούς δημοσίους υπαλλήλους.

«Το μισθολόγιο στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο. Μπαίνουν οι υπάλληλοι με υψηλούς μισθούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και βγαίνουν με χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να συζητήσουμε νηφάλια για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό… Πρέπει να υπάρχει ένας καινούργιος εισαγωγικός μισθός μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους μόνο για μια διετή δοκιμαστική περίοδο, που προβλέπεται και σήμερα από τον υπαλληλικό κώδικα, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη» τόνισε ο υπουργός.

Γεωργιάδης: «Κάτω τα χέρια από τον Κυρ. Μητσοτάκη»

Τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης έσπευσε να υπερασπιστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σαφές: Κάτω τα χέρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το λέω προς το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης. Έχω συνεργαστεί μαζί του και το ξέρω. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις που κάνει, εργατικός από το πρωί ως το βράδυ και έχει άριστη συνεργασία με την κυρία Χριστοφιλοπούλου, η οποία είναι ΠΑΣΟΚ. Όποια μεταρρύθμιση συμφωνηθεί να έρθει στη Βουλή, έτσι θα έρθει.

Πρωτόπαπας: «Δεν κληθήκαμε να συζητήσουμε συγκεκριμένο σχέδιο»

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, επίσης μέσω του ραδιοσταθμού ΒΗΜΑ FM 99,5 υποστήριξε ότι το κόμμα του ουδέποτε ενημερώθηκε για τα σχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη. «Υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο ουδείς διαψεύδει» είπε ο Xρ. Πρωτόπαπας και συνέχισε: «Το μόνο που κάνουν τα δύο συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι να ρίχνουν το ένα την ευθύνη στο άλλο για τη διαρροή. Ποσώς με ενδιαφέρει… Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι εμείς ουδέποτε έχουμε κληθεί να συζητήσουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Το βλέπουμε στις εφημερίδες. Αυτό το σχέδιο ορθώς λέμε στον κόσμο ότι δεν το έχουμε δει και δεν το έχουμε αποδεχθεί και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση. Το λέμε ορθά. Και ας μάθουν οι υπουργοί, αντί να δεσμεύουν, να καθίσουν να συζητάνε με τους κυβερνητικούς εταίρους τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.«Δεν μπορείς να προκαλείς αναστάτωση αν δεν εξηγήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα επιφέρει συνολικά μειώσεις» σημείωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Μπορεί σε κάποιους να μειώσει, αλλά θα αυξήσει σε κάποιους άλλους. Αυτά όλα, όμως, συζητούνται με λεπτομέρειες στο τραπέζι της συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο και μετά βγαίνουν ως επίσημες ανακοινώσεις και ως επίσημες θέσεις της κυβέρνησης και μάλιστα όταν πρόκειται για σχέδιο».

Ρήγας: «Οχώρος των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε διαρκή αναστάτωση»

Ερωτηθείς μάλιστα αν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Παν. Ρήγας τόνισε: «Εχουμε πάντα τη διάθεση – και έχει γίνει αρκετές φορές μέχρι τώρα σοβαρή και ειλικρινής κουβέντα και με τον κ. Μητσοτάκη και με τους άλλους υπουργούς. Αυτό που ξεκαθαρίσαμε ευθύς εξαρχής ότι δεν μπορεί να συζητάμε κάποια θέματα στο τραπέζι, να συμφωνούμε ότι αν δεν συζητηθούν λεπτομερώς, δεν μπορούν να αποτελέσουν νομοσχέδιο και στη συνέχεια να γίνονται με τρόπο βιαστικό. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε επ’ αόριστον, να μπαίνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις, το δέχομαι. Αλλά δεν δέχομαι ότι δεν πρέπει να προηγηθεί εξαντλητική συζήτηση για κάποια θέματα, τα οποία και μείζον ενδιαφέρον έχουν και εντυπώσεις δημιουργούν, ίσως δυσανάλογες σε σχέση με τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε διαρκή αναστάτωση. Εάν σε αυτό τον χώρο, που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα φοβάται και τον ίσκιο του αυτή τη στιγμή, δεν εξηγήσεις πλήρως τι πας να κάνεις, προκαλείς πρόσθετα προβλήματα. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, να μη δαιμονοποιήσουμε αλλαγές που είναι προς θετική κατεύθυνση, αφήνοντάς τες να διαρρέουν και να προκαλούν πανικό».

Επίθεση Κυριάκου κατά ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο χαρακτήρισε κόμμα «σαφώς διχασμένο», καθώς, όπως είπε, υπάρχουν ακόμη πτέρυγες που δεν έχουν αποσαφηνίσει εάν επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι «ανειλικρινής», αφού δεν έχει αποσαφηνίσει να δέχεται ή όχι τις θέσεις Λαφαζάνη. «Πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν ο κ. Λαφαζάνης είναι φετίχ για τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει θέση ως «υπαρξιακό στόχο» την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω της προεδρικής εκλογής, κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση του Συντάγματος.