Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Σλόμποντεν Πέτσατ» (Sloboden Pecat), το οποίο επικαλείται «καλά ενημερωμένες πηγές», ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς ενδέχεται να καταθέσει νέα πρόταση σε Αθήνα και Σκόπια μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Το ρεπορτάζ είναι πρωτοσέλιδο στο σημερινό (Τετάρτη) φύλλο της εφημερίδας και αναφέρει ότι η πρόταση για το διεθνές όνομα της χώρας σε όλο το εύρος της θα είναι «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός (υπηκοότητα) «πολίτες της Ανω Μακεδονίας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με την πιθανολογούμενη πρόταση, το Σύνταγμα της χώρας δεν θα αλλάξει, κάτι που σημαίνει ότι το διεθνές όνομα δεν θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ορισμός της γλώσσας ως «μακεδονική» είναι θετικό στοιχείο για την ΠΓΔΜ, ωστόσο «αμφιλεγόμενος» θεωρείται ο όρος που θα χαρακτηρίζει την υπηκοότητα (πολίτες της Ανω Μακεδονίας).

Οι πηγές της εφημερίδας «Σλόμποντεν Πέτσατ» επισημαίνουν ότι ο κ. Νίμιτς, στην πιθανολογούμενη πρότασή του, όσον αφορά την υπηκοότητα ακολουθεί τη «λογική» του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες εθνικές κοινότητες της χώρας αποτελούν συστατικές ενότητες του κράτους.

Θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ελλάδας

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Νίμιτς θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή πρώτα στην ελληνική πλευρά και εφόσον λάβει από αυτήν έστω και την παραμικρή ένδειξη ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγματεύσεων, τότε θα ακολουθούσε «ισχυρή πίεση» στην κυβέρνηση των Σκοπίων.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναλάβουν πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Φίλιπ Ρίκερ θα είναι αυτοί που θα ασκήσουν πιέσεις προς τον Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με το θέμα αυτό, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα «Σλόμποντεν Πέτσατ» πρόσκειται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Η έγκριτη εφημερίδα των Σκοπίων Ουτρίνσκι Βέσνικ (Utrinski Vesnik) γράφει ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διέρρευσαν, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο κ. Νίμιτς ανέλαβε πρωτοβουλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση αναβλήθηκε για αργότερα, περί τα τέλη του έτους, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η ΠΓΔΜ βιάζονται, εκτός κι αν γίνουν προσπάθειες μέσω ανεπίσημης οδού για να επιτευχθεί κάτι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Δεκέμβριο.