«Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί επιβεβλημένη την επανεκτίμηση της γενικότερης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και ευέλικτη διαδικασία αξιοποίησής τους».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, συζητήθηκε η πορεία των εργασιών υλοποίησης του Αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα χρηματοδότησης, επιστροφών μέσω συμφωνιών Δουβλίνου, αλλά και σε τομείς όπως διεθνής προστασία προσφύγων, ανοικτές δομές φιλοξενίας, και στρατηγική αντιμετώπισης ασυνόδευτων ανήλικων.

Ο κ. Κικίλιας, μεταξύ άλλων, έθεσε ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας του όλου πλαισίου της διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, το οποίο και θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Όπως ανέφερε: «Κάθε χρόνο και αφού λάβουμε υπόψη τα ποσά που μπορούν να διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, παραμένει ένα κενό της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δεν καλύπτεται από καμία πηγή».

Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα τόνισε ότι αυτές είναι έντονες, ενώ την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν κάθε άλλο παρά βοηθούν.

Όπως επεσήμανε: «Όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε παράλληλα με την προσπάθεια υλοποίησης του Σχεδίου, να αντιμετωπίζουμε συνεχή και αυξανόμενη πίεση. Πίεση που δημιουργείται τόσο σε απόλυτους αριθμούς αφίξεων μεταναστών και αιτούντων ασύλου, όσο και από τη συχνή εναλλαγή της σύνθεσης των ροών, καθώς και του τρόπου δράσης (modus operandi ) των διακινητών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Τους τελευταίους δε μήνες βιώνουμε μία ραγδαία αύξηση προσφυγικών ροών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το σύστημα διαχείρισης που έχουμε, ήδη πολύ πιεσμένο, να υφίσταται ακόμη μεγαλύτερη πίεση, τόσο σε ανθρώπινους πόρους, όσο και σε υποδομές ».

Σημείωσε ακόμη ότι αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει επανεκτίμηση της γενικότερης μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. Ειδικότερα είπε πως: «Θεωρούμε επιβεβλημένη την επανεκτίμηση της γενικότερης μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε κατά πόσο τα συστήματα ασύλου που έχουμε δημιουργήσει είναι βιώσιμα και εφαρμόσιμα, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων, αλλά και ευέλικτη διαδικασία αξιοποίησής τους».

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να υπάρξει μία ανοικτή συζήτηση για το θέμα της αναλογικότερης κατανομής των ανθρώπων που ζητούν διεθνή προστασία και που εισέρχονται κατά τρόπο παράνομο και να ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, τίθενται κίνδυνοι όχι μόνο οικονομικής αποσταθεροποίησης, αλλά και διάρρηξης του κοινωνικού ιστού.

Επιπλέον κάνοντας έναν απολογισμό αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου και τα θέματα υποδοχής, αλλά και τη διαχείριση των συνόρων, καθώς και το πρόγραμμα επιστροφών ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο αυτά τα χρόνια.

Όπως επεσήμανε: «Δεν ήταν εύκολο: Σε μία εποχή που η Ελλάδα γνώρισε μία βαθιά οικονομική κρίση με συνεπαγόμενη μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, οι δομές μας για το άσυλο, την υποδοχή και το πρόγραμμα επιστροφών, όπως επίσης και τον έλεγχο των συνόρων, εν πολλοίς δημιουργήθηκαν από την αρχή, αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται με γοργό ρυθμό και έχουν φέρει σημαντικά και απτά αποτελέσματα».

Αναφορικά με τις ανοικτές δομές φιλοξενίας, ο υπουργός τόνισε ότι η δημιουργία νέων δομών συναντά ορισμένες δυσκολίες, καθώς το 2014 είναι χρονιά έναρξης του νέου ΕΣΠΑ και των νέων Ταμείων και η λειτουργία τους δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

Για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων επεσήμανε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία και διαβούλευση με τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας που διαχειρίζονται τον τομέα της πρόνοιας, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι ασυνόδευτοι ανήλικοι να παραπέμπονται σε κατάλληλες δομές και η επιμέλειά τους να ανατίθεται σε κατάλληλα πρόσωπα.

Επιπροσθέτως ο κ. Κικίλιας είχε συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κυρία Τερέζα Μέι η οποία είπε ότι η χώρα της θεωρεί ότι οι πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα σε θέματα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών εξακολουθούν να χρήζουν της προσοχής της Ε.Ε.