«Οσοι βρίσκονται εδώ αποδεικνύουν ότι ο κύκλος της ΔΗΜΑΡ δεν έκλεισε. Παρά τις δυσκολίες, παρά το άσχημο αποτέλεσμα των εκλογών, αξίζει να προσπαθήσουμε» είπε ο Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ

Από το ίδιο βήμα ο Φώτης Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, όσο ακολουθείται η σημερινή πολιτική.

»Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα.

»Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Και δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα», είπε ο κ. Κουβέλης.

Σχετικά με την πορεία της ΔΗΜΑΡ από την ίδρυση της τον Ιούνιο του 2010 μέχρι σήμερα ο κ. Κουβέλης ήταν αυτοκριτικός παραδεχόμενος λάθη, καθυστερήσεις, ανεπάρκειες και αδυναμίες ωστόσο τόνισε ότι πρόσφερε αρκετά στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ειδική αναφορά έκανε στους λόγους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπήκε η ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση και στις αιτίες που εξήγησαν στην αποχώρησή της. «Δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και τη λήψη άδικων μέτρων. Δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως επιταχυντής για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων..

Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση προέκυψε ακριβώς διότι τα πράγματα κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ. Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση έγινε πράγματι χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η Δημοκρατική Αριστερά, σε πείσμα όσων εύχονται τη διάλυσή της ή προεξοφλούν τη διάχυσή της σε άλλους πολιτικούς φορείς, «διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια».

Επισήμανε, δε, ότι «στόχος μας παραμένει η συγκρότηση μιας πολιτικής συμπαράταξης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Με τις δυνάμεις αυτές έχουμε περισσότερες κοινές θέσεις και λιγότερες διαφορές. Αξίζει να ενώσουμε δυνάμεις για να ενισχύσουμε την παρέμβασή μας στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο κ. Κουβέλης κατέληξε καλώντας όλα τα στελέχη να λειτουργήσουν ενισχύοντας την ενότητα του κόμματος και τη συλλογικότητα του παρά τις επιμέρους απόψεις τους.

Βίτσας: «Θετική η απόφαση σας για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης»

«Στη δημοκρατία, ιδίως όταν η δυσαρμονία ανάμεσα στη Βουλή και το λαό είναι διαπιστωμένη ακόμα και από συντηρητικούς διεθνείς παράγοντες, τη μόνη ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός. γι’ αυτό, η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας από το βήμα του συνεδρίου.

Όπως αναρωτήθηκε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Πως είναι δυνατόν να υπάρξουν βουλευτές – και μάλιστα που δεν ανήκουν στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης – οι οποίοι, είτε σε λίγες μέρες, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, είτε λίγο αργότερα, στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα δώσουν με την ψήφο τους λευκή επιταγή στον κύριο Σαμαρά για να συνεχίσει μια παράλογη, αναποτελεσματική και απάνθρωπη πολιτική, που έχει ήδη σπρώξει στο όριο της φτώχειας πάνω το μισό πληθυσμό της χώρας;».

Ο Δ. Βίτσας υπενθύμισε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισε να προχωρήσει σε διαδικασίες διαμόρφωσης μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για την προοδευτική αλλαγή στην πατρίδα μας.

«Ευρεία, όμως», τόνισε, «δεν σημαίνει χωρίς κριτήρια πολιτικών αρχών και αξιών, προγραμματικής αξιοπιστίας και πολιτικού ήθους».

«Γι’ αυτό», ανέφερε ο Δ. Βίτσας, «δεν χωρούν ο κ. Βενιζέλος και οι άλλοι Ηρακλείς των Μνημονίων».

Απευθυνόμενος στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, σημείωσε: «Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι θετική η δική σας απόφαση για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης εναλλακτικής στη λιτότητα και τα μνημόνια».

Ανδρουλάκης: «Για να δημιουργήσουμε τους όρους μιας προοδευτικής ηγεμονίας, είναι αναγκαία μια δημοκρατική συμπαράταξη»

«Με τη ΔΗΜΑΡ συμπράξαμε τον κρίσιμο Ιούνιο του 2012 σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και εθνικής ανάγκης. Η κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ δεν ήταν μια εύκολη ούτε μια αυτονόητη επιλογή. Σε καμία περίπτωση δε σήμαινε ότι οι ιδεολογικές διαφορές που μας χωρίζουν με το συντηρητικό χώρο, είχαν πάψει να υπάρχουν ή είχαν χάσει τη σημασία τους. Ήταν ομολογουμένως μια δύσκολη πορεία. Με επιτυχίες, αλλά και με αστοχίες και λάθη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ.

«Η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή και όλοι εμείς, οι δυνάμεις του προοδευτικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, έχουμε την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία να διαμορφώσουμε τα χαρακτηριστικά της. Για να το κατορθώσουμε αυτό και να δημιουργήσουμε τους όρους μιας προοδευτικής ηγεμονίας, είναι αναγκαία μια δημοκρατική συμπαράταξη» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Μία συστράτευση, χωρίς ηγεμονισμούς, στη βάση ενός προγραμματικού σχεδίου με γνώμονα την επανόρθωση των κοινωνικών αδικιών, που άφησε πίσω της η κρίση. Και βέβαια τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

»Πολλοί είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν δημόσια την αναγκαιότητα αυτής της προγραμματικής συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων. Το ζήτημα είναι πόσοι είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν έμπρακτα σε αυτήν βάζοντας στις άκρη προσωπικές και κομματικές στρατηγικές, ιδεοληψίες και τεχνητές διαιρέσεις του παρελθόντος.

»Γιατί είναι λυπηρό ο κόσμος που θα μπορούσε να στελεχώσει τη δημοκρατική παράταξη να αναλώνεται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις και σε διαφωνίες για ήσσονος σημασίας ζητήματα που δεν αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που ζητούν από εμάς μια πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο. Και είναι πραγματικά λυπηρό γιατί στο μεταξύ χάνεται πολύτιμος χρόνος.

»Οι ιδέες μας, η ιδέα μιας προοδευτικής Ευρώπης, η ιδέα ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, η ιδέα της μεταρρύθμισης και εξυγίανσης του πολιτικού μας συστήματος, κινδυνεύουν να ηττηθούν αν δεν συστρατευθούμε εδώ και τώρα για να τις κάνουμε πράξη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τι έγινε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών» συμπλήρωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Παπαμιμίκος: «Μπορούμε να συναντηθούμε ξανά»

Ο γραμματέας της Π.Ε της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, μιλώντας στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε ότι «είναι θεσμικός εκβιασμός οι διακηρύξεις για καταψήφιση κάθε υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Χαρακτήρισε θεσμικά αθέμιτη την πρόκληση εκλογών από τη μειοψηφία της Βουλής με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική ανωμαλία.

Ο κ. Παπαμιμίκος σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να κοιτάει στο αύριο και να μην αναπαράγει το χθες.

«Στις δύσκολες αυτές ώρες της πιο κρίσιμης διαπραγμάτευσης, και λίγο πριν τη διαπραγμάτευση για το χρέος, δεν νοούνται παιχνίδια κομματικών σκοπιμοτήτων. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε.

Επιπλέον, απευθυνόμενος στους συνέδρους, είπε ότι γνωρίζουν καλύτερα από εκείνον τους λόγους που επέβαλαν τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ, τί αυτή εξέφραζε στις εκλογές του 2012, και τι επιθυμούν να εκφράζει μετά από αυτό το συνέδριο.

«Προσωπικά όμως πιστεύω ότι με την αριστερά της ευθύνης, με την αριστερά που δεν αφορίζει άκριτα αλλά βάζει πάνω απ´ όλα το κοινωνικό συμφέρον, μπορούμε να συναντηθούμε ξανά», συμπλήρωσε ο γραμματέας της ΝΔ.

Με στόχο την «ολική επαναφορά» της ΔHMAΡ «και την ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» άρχισε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, με ομιλία του Φώτη Κουβέλη το 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, στην αίθουσα «Cine Κεραμεικός».

Στο συνέδριο θα γίνει συζήτηση για τα αίτια της βαριάς ήττας του κόμματος στις ευρωεκλογές με ποσοστό 1,2% – έπεσε από τις 384.986 ψήφους που είχε πάρει στις εκλογές του Ιουνίου 2012, στις 68.873 ψήφους – και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

17.30-18.30 Προσέλευση συνέδρων

18.45-19.00 Άνοιγμα εργασιών από την Οργανωτική Επιτροπή

19.00-19.40 Ομιλία Προέδρου Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη

19.40-20.30 Χαιρετισμοί εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων – Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη

20.30-21.00 Διαδικαστικά Συνεδρίου (Προεδρείο, Ημερήσια Διάταξη, Πρόγραμμα εργασιών)

21:00-22:00 Παρουσίαση Συνεδριακών Κειμένων: Θέσεις, Συμβολή στις Θέσεις, Καταστατικό

22:00-22:15 Έκθεση Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

09.30-21.30 Ομιλίες Συνέδρων

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10.00-18.00 Ομιλίες συνέδρων

10.00-18.00 Κατάθεση υποψηφιοτήτων για Πρόεδρο, ΚΕ, Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου

18.00-18.30 Ομιλίες Υποψηφίου/ων Προέδρου

18.30-20.00 Συνεδριακά Κείμενα – Ψηφοφορίες

20.00-20.30 Διαδικαστικά θέματα εκλογικής διαδικασίας, Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, Εκφώνηση καταλόγου υποψηφίων

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10.00-14.00 Εκλογή Προέδρου, ΚΕ, Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου